chrome firefox opera safari iexplorer

У неділю в Пирогово відсвяткують «Маланку»

11 січня 2014 о 10:22

У неділю, 12 січня, з 12.00 до 16.00 в експозиції «Середня Наддніпрянщина” Національного музею народної архітектури і побуту України у Пирогові для відвідувачів створять атмосферу традиційних українських гулянь.

У старовину ввечері (13 січня) на «Маланку» наші предки щедрували. Ряджені хлопці і чоловіки старші в масках і переодягнені в смішні (іноді навіть жіночі) одягу водили по вулицях переодягненого юнака. При цьому всі жартували, співали і вередували. А «Маланці» взагалі дозволялося багато: вона вела себе так, як за загальноприйнятими в народі правилам моралі не повинна вступати чесна дівчина: чіплялася до парубкам, вішалася на шию, фамільярно спілкувалася зі старшими, постійно провокувала господарів хати...

На сільських подвір'ях музею і на сцені покажуть відновлені старовинні обряди і будуть щедрувати. Святковий дух підтримають творчі фольклорні колективи Київщини.

Учасникам конкурсу на краще виконання колядок та щедрівок вручать призи, для дівчат проведуть обряд ворожіння на судженого». А учасники етнографічного ансамблю «Дам лиха закаблукам» проведуть майстер-клас з вивчення народних танців.

Джерело: Факти
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути