chrome firefox opera safari iexplorer

Україна переходить у новий клімат, — Гідрометцентр

13 січня 2014 о 11:10

Нинішня українська зима рекордно перевищує кліматичну норму. До 1990 року в країні було зафіксовано тільки 3 випадки аномально теплого січня, тоді як після 1990 року — 10 таких випадків. Синоптики вважають, що Україна плавно переходить у новий клімат.

Водночас, як відзначила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, синоптики не прогнозують глобального потепління в Україні.

«Частота аномалій збільшилася втричі. Тому говорити, що після прекрасної осені настає чудова зима, не варто. Швидше за все, ми плавно переходимо у новий клімат, як і припускають світові експерти. Це підтверджується прямими вимірами температури повітря. Перехідний клімат, у якому ми зараз існуємо, повний різких змін погоди, великих аномалій. І на фоні таких теплих тенденцій ми не можемо виключати аномально холодну зиму через географічне положення України», — пояснює метеоролог, яку цитує Opogode.uа.

Водночас Адаменко додає, що в середньому температура повітря в Україні збільшилася на 2,5 градуса у січні, що може позначитися позитивно на сільському господарстві, зокрема, такий температурний режим сприятливий для озимої пшениці.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути