chrome firefox opera safari iexplorer

Українці зможуть вимагати виплати компенсації у разі несвоєчасного повернення депозиту

13 січня 2014 о 12:53

Банки зобов'язали платити відсотки за депозитом до його фактичної видачі вкладнику. Таке рішення ухвалив Верховний суд, який таким чином перекрив схему виплат з поточного рахунку в кінці строку, повідомляє Кореспондент.

Подібну практику фінансисти використовують, щоб довше користуватися коштами клієнтів. А гроші з такого рахунку можуть видаватися через кілька тижнів або місяців. При цьому вкладник нічого не отримує за час перебування коштів на поточному рахунку, оскільки відсотки йому не нараховуються.

«Клієнт зможе вимагати виплати компенсації (інфляційні втрати плюс 3% річних) у разі несвоєчасного повернення депозиту, — розповів адвокат, директор компанії Investment Service Ukraine Іван Герасименко. — Якщо банк відмовиться її виплачувати, то потрібно буде звернутися до суду, досить послатися на рішення ВСУ як на усталену практику».

Подібними схемами фінансисти користувалися в період з 2008-го і до середини 2010-го року. За словами юриста фірми Спенсер і Кауфманн Дениса Дьоміна, сьогодні так працюють лише проблемні банки. Інші банки вдаються до інших хитрощів, пишуть Вести.

«Всі вони містяться в договорі депозиту, який вкладник не завжди читає, — розповів юрист компанії Де-юре Андрій Павлишин. — Наприклад, перед підписанням договору менеджер обіцяє 23% річних у гривні, а в договорі зазначено, що такі відсотки нараховуються тільки за перший місяць депозиту. За другий і всі наступні — 14%. Іноді навіть могли зіграти на днях: повідомити клієнтові, що термін депозиту закінчився, запропонувати підписати «папери», а потім виплатити тільки 3-5% через те, що клієнт передчасно (за день до закінчення) розірвав договір».

Нещодавно Верховний Суд роз'яснив правила продажу застав за іпотечними кредитами. Його рішення обов'язкове для всіх судів нижчих інстанцій.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути