chrome firefox opera safari iexplorer

Закон забороняє міліції застосовувати вогнепальну зброю при «значному скупченні людей»

21 січня 2014 о 10:46

Працівники міліції не мають права застосовувати вогнепальну зброю при «значному скупченні» людей, якщо від цього можуть постраждати люди, які не беруть участь у них. Про це йдеться в ст. 15 Закону України «Про міліцію».

«Забороняється застосовувати і використовувати вогнепальну зброю при значному скупченні людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи», — йдеться в законі.

Раніше ЦГЗ МВС розповсюдив заяву начальника управління масових та спортивних заходів департаменту громадської безпеки МВС Олега Матвейцева, котрий з посиланням на ст. 12 згаданого Закону заявив, що правоохоронці мали право скористатися вогнепальною зброєю під час сутичок на вулиці Грушевського в Києві.

Згідно зі ст. 12 Закону, «Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися,якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції».

Водночас, згідно з цією статтею, «У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян».

Також ст. 12 вимагає від міліціонерів «у найкоротший строк» надавати необхідну допомогу особі чи особам, постраждалим від застосування сили, спецзасобів чи зброї.

Нагадаємо, на вулиці Грушевського біля стадіону «Динамо» другу добу триває протистояння між «Беркутом» та мітингувальниками.

Наразі на Грушевського — затишшя. Туди прийшли священики УПЦ Московського патріархату з хрестом і встали між «Беркутом» і протестувальниками.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути