chrome firefox opera safari iexplorer

«Зимові» напої: смачно та корисно

03 січня 2014 о 17:48

Лікарі застерігають: грітися спиртним категорично заборонено! А як щодо цілющого ефекту глінтвейну, грогу чи інших зігрівальних напоїв, що містять алкоголь? Навіть 25 г. добротного коньяку, якщо його додати у каву чи чай, усуне симптоми застуди краще за аптечні порошки, пише Високий замок.

Міцність “зимових” напоїв — 10-20%. Алкоголь, який додають до них (ром, коньяк, бренді), розводять водою, соком, легким вином. Туди ж кладуть спеції та фрукти. Усе це підігрівається і подається у гарячому вигляді. Ефективно, а головне — смачно (чого не скажеш про жарознижувальні піґулки та сиропи від кашлю).

Найпопулярніший гарячий алкогольний напій — глінтвейн (з німецької Gluhende Wein — гаряче вино). Червоне вино розводять перевареною водою у пропорції 1:1. Прогрівають у посудині (неметалевій) до 70-80°С, додають паличку кориці, гвоздику, аніс, ваніль, цукор (або мед), а також шматочки фруктів — апельсин, яблуко або лимон. На фруктах вино має настоятися 10-15 хвилин. Глінтвейн можна пити гарячим або теплим — як кому смакує. Варять його і на коньяку або ромі (на літр вина — 100 мл міцнішого напою).

“Формула” пуншу — більш оригінальна. До алкогольного компоненту (коньяку, бренді, рому, вина, лікеру тощо) додають фруктовий сік (лимонний або апельсиновий), шматочки фруктів (апельсина, персика, винограду, полуниць, вишні, ананаса — що є під рукою), спеції (корицю, аніс) та цукор або мед. “Коктейль” підігрівають до 60-70°С. На відміну від глінтвейну, пунш не проціджують. Гурмани кажуть: виловлювати шматки фруктів з гарячого напою — справжнє задоволення!

Грог в Україні варять рідко. А все тому, що його основа — ром — у нас не дуже популярний, і купити його можна лише в алкомаркетах у великих містах. Але це в Україні ром — “дефіцит”, а у Європі його п’ють навіть “язвєнікі і трєзвєнікі”. Склад грогу — простий і демократичний. У банячок виливають ром і воду (або міцний чорний чай). Можна додати трішки коньяку чи спеції. Суміш підігрівають на повільному вогні (максимум до 70-80°С). Додають цукор або мед, розмішують. У кінці — лимонний сік (небагато, щоб напій не був кислим).

Глінтвейн, пунш, грог справді зігрівають. Етанол розширює судини. Покращується кровообіг. Але позитивний ефект зводиться нанівець, якщо доза етанолу перевищує 20 мл для жінок та 30 мл для чоловіків. Мало це чи багато? Судіть самі. 20 мл етанолу міститься у 400 мл глінтвейну (без додавання коньяку, вино розведене навпіл водою!). 30 мл — у 600 мл напою.

Прянощі дублюють дію етанолу. От тільки дія спецій більш тривала. Крім того, кожна з них виконує свою особливу функцію. Кориця знижує рівень холестерину у крові та покращує смакові якості напою (підсолоджує і дарує неповторний аромат). Імбир розслабляє, бореться з бактерія­ми і вірусами, прискорює обмін речовин. Кардамон стимулює процеси травлення. Фруктовий сік, шматки фруктів (особливо цитрусових) — додаткове джерело вітамінів (хоча внаслідок нагрівання частина з них “вивітрюється”).

“Але не пийте зігрівальні напої перед виходом з дому, — радить відомий лікар-дієтолог Борис Скачко. — Організм, який екстрено зігрівся, швидко розтратить енергію. Ризикуєте обморозитись. Якщо з’явилися перші симптоми застуди (нежить, горло заклало), глінтвейн чи пунш, може, й допоможуть. А от коли вже є висока температура, доведеться приймати медикаменти — теплі напої принесуть лише незначне полегшення, та й то ненадовго”.

Глог — різдвяний скандинавський напій

— червоне вино — 750 мл;

— горілка — 60 мл;

— цукор — 65 г;

— кориця — паличка;

— гвоздика — 6 штук;

— мелений імбир — ½ ст. л.;

— ізюм — 100 г;

— мигдальні горіхи — 100 г.

Вилийте вино і горілку у банячок. Додайте решту інґредієнтів, злегка нагрійте (поки цукор не розчиниться). Виключіть плиту, дайте настоятися мінімум 30 хвилин. Перед тим, як подати до столу, підігрійте.

Кавовий пунш (Великобританія)

— коньяк — 50 мл;

— апельсин — 1 штука;

— свіжозварена кава — 300 мл;

— червоне сухе вино — 200 мл;

— цукор — 4-6 кусочків.

Подрібніть на кавомолці кавові зерна. Доведіть воду до кипіння, всипте каву, розмішайте. Як тільки на поверхні почне утворюватися піна, зніміть посудину з вогню. Профільтруйте каву — через спеціальний фільтр для кавоварки або дрібне сито, накрийте щільною паперовою серветкою.

Підігрійте вино на середньому вогні, але не доводьте до кипіння. Додайте підігріте вино і коньяк до кави.

Апельсин вимийте, обсушіть паперовою серветкою. Кусочки цукру потріть об апельсинову шкірку — цукор повинен всотати цитрусовий аромат. Розлийте каву по горнятках, додайте у напій цукор.

Медовий ег-ног (США)

— коньяк, ром або віскі — 50 мл;

— чай — 100 мл;

— апельсиновий сік — 50 мл;

— яєчний жовток;

— мед — 1,5 столової ложки.

Жовток збийте міксером з медом, влийте у келих з товстими стінками або чашу. Підігрійте чай, додайте алкоголь і апельсиновий сік. Тоненькою цівкою, старанно перемішуючи, влийте чайну суміш у жовткову.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути