chrome firefox opera safari iexplorer

27 лютого відбудеться вшанування 200-літнього ювілею Тараса Шевченка в ООН

10 лютого 2014 о 09:37

27 лютого 2014 р. в Організації Об'єднаних Націй (ООН) у Нью-Йорку відбудеться святкове відзначення на тему: “Тарас Шевченко: борець за українську мову, самовизначення народів, людські права та соціальну справедливість”. Про це УНН повідомили у прес-службі СКУ.

Цей захід, що пройде в рамках Міжнародного дня рідної мови, присвячується 200-літньому ювілею Тараса Шевченка — всесвітньовідомого українського поета, художника та політичного в’язня, велич якого визначається його значним внеском у загальнолюдську скарбницю культури. Організаторами урочистостей є Світовий Конґрес Українців (СКУ) та Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) за підтримки Постійного представництва України до ООН.

Програма вшанування передбачає привітання від Генерального Секретаря ООН Бан Кі-Муна і Президента 68-ої сесії Генеральної асамблеї ООН Джона В. Еша, виступи Президента СКУ Євгена Чолія та Президента СФУЖО Орисі Сушко, доповідь професора Торонтського університету д-ра Максима Тарнавського та мистецьку частину. Ведучим програми буде перекладач Шевченкового “Кобзаря” Петро Фединський.

“Це святкове відзначення в ООН дозволить нам глибше ознайомити міжнародну спільноту з творчістю великого Тараса Шевченка, який підніс і постраждав за фундаментальні цінності, які є основою Організації Об’єднаних Націй,” — заявив Президент СКУ Євген Чолій.

Нагадаємо, СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р., СКУ був визнаний у 2003 р. неурядовою організацією у Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути