chrome firefox opera safari iexplorer

Афганці і Правий сектор почали автономні переговори з силовиками

03 лютого 2014 о 15:50

Представники ветеранів Афганістану і Правий сектор вступили в автономні від опозиції переговори з силовиками про звільнення всіх ув'язнених і виконанні прийнятого у Верховній Раді закону про амністію.

Про це на прес-конференції повідомив представник воїнів-афганців Олег Михнюк, передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

«Політики і політичні сили, які ведуть переговори останнім часом — їм по барабану доля людей, які перебувають в ув'язненні. Ними ніхто не займається. Люди на барикадах довірили нам вести переговори. У зв'язку з цим було зроблена заява паном Турчиновим, яка розбурхала людей. Фактично Турчинов приватизував Майдан (раніше Турчинов заявляв, що участь Правого сектора в переговорах з владою недоречна — ред.)», — сказав Михнюк.

За його словами, головна мета воїнів-афганців — мирним шляхом вийти з кризи, що склалася. Перший тур переговорів афганці і Правий сектор відкрили в п'ятницю, 31 січня, на зустрічі з главою СБУ і першим заступником глави МВС. Першим результатом домовленостей стало звільнення 112 ув'язнених, ще 116 залишаються за гратами.

Відповідаючи на запитання кореспондента ЛІГАБізнесІнформ, в чому саме полягають домовленості, Михнюк сказав: «З того боку — вони нам передають списки всіх затриманих, які ми узгодимо з штабами Євромайданів в областях по затриманим людям, і порядок їх звільнення. З нашого боку — ми утримуємо умова про перемир'я, на сьогоднішній день вулиця Грушевського не горить, не кидаються камінням».

Михнюк уточнив, що попередня дата виконання домовленостей — п'ятниця, 7 лютого. Але цей термін може бути продовжений, головне — щоб влада почала процес звільнення ув'язнених.

«Для цього і ведуться переговори, щоб один одного почути. Ми хочемо вирішити все мирно», — сказав представник воїнів-афганців Микола Семеняка.

Якщо умови не будуть виконані, воїни- афганці і Правий сектор обіцяють відновлення активного протистояння. «Ми готові до цього протистояння», — сказали вони, помітивши, що в Києві зареєстрованої зброї 400 тисяч одиниць.

Відповідаючи на питання, яким чином вдалося домовитися з силовиками про звільнення ув'язнених, якщо закон про амністію передбачає спочатку звільнення адміністративних будівель протестуючими, Михнюк сказав: «Домовилися поставити закон про амністію з голови на ноги. Спочатку було звільнення вулиці Грушевського і адмінбудівель, і тільки потім виробляється звільнення ув'язнених, а ми повернули так, що спочатку, шановні, ви відпускаєте ув'язнених, а потім ми будемо звільняти. І вони на це пішли, силовики.»

Вони сказали: «Хлопці, ми вам віримо, тому що ви люди честі. Якщо ви сказали, що ви це зробите — ви зробите. А ось про що сьогодні ведуться переговори з трьома богатирями, хто скаже? Один шукає кулю собі в лоб, другий — посаду, а що третій шукає? Ніхто не знає, про що вони розмовляють», — стверджує Михнюк.

Другий етап переговорів почнеться сьогодні о 15:00 . У ньому візьмуть участь представники СБУ, керівництво МВС і Генпрокуратури.

Нагадаємо, вчора на Народному віче лідер парламентської фракції Батьківщина Арсеній Яценюк заявив, що за останні кілька днів звільнені 122 мітингувальників, у висновку залишаються 116 учасників Майдану. Зокрема, 30-31 січня трьох активістів суд відпустив під домашній арешт, кримінальна відповідальність не знята.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути