chrome firefox opera safari iexplorer

Масове вбивство в Україні розслідуватиме Гаазький трибунал

25 лютого 2014 о 14:02

Депутати Верховної Ради проголосували за заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які привели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

«За» проголосувало 324 депутатів.

Співавтор проекту Сергій Сас, йдеться про притягнення Януковича та інших високопосадовців, яких визначить прокурор міжнародного суду, до відповідальності. Крім цього, міжнародний кримінальний суд повинен розслідувати факти, що правоохоронні органи неправомірно застосували зброю та спецзасоби до мітингувальників, а також застосування водометів при низькій температурі, викрадення людей, катування, безпідставне тюремне ув’язнення, протиправне знищення майна.

За словами нардепа, всі ці дії містять ознаки тяжких і особливо тяжких злочинів підпадають під юрисдикцію міжнародного кримінального суду.

Нардеп Ірина Геращенко зазначила, що до списку, крім Януковича, потрібно внести керівників силових структур, керівників уряду та людей, які висловлювалися за введення надзвичайного стану. На це Сергій Сас зазначив, що відмовились від цього, оскільки осіб дуже багато, а згідно з римським статутом кількість осуджених має бути обмежена.

Загалом між депутатами виникли суперечки. Частина вимагала включити до списку Азарова, Клюєва, Арбузова, Шуляка, Захарченка, Пшонки, Захарченка, Могильова, Кернеса і Добкіна. Пізніше до списку додали прізвища Пшонки і Захарченка.

Ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду розглянуть на одному з найближчих засідань.

Довідка

Міжнародний кримінальний суд — перший постійно діючий правовий інститут, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є постійно діючою установою. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у місті Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці. Міжнародний кримінальний суд не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС не входить в офіційні структури Організації Об'єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути