chrome firefox opera safari iexplorer

На Євромайдані з'явилася жіноча сотня самооборони

04 лютого 2014 о 15:33
У Києві створено жіночу сотню самооборони Майдану.

Крім того, уже більше місяця існує також жіноча чата як підрозділ іншої сотні, де революціонерки несуть варту на барикадах разом із чоловіками, пише Радіо Свобода.

Зараз в загін самооборони записалися всього кілька десятків жінок. За словами координаторки цієї спільноти Ніни Потарської, попри те, що «сотня» асоціюється із військовими утвореннями, її учасниці планують займатися лише мирним спротивом і зосередитися на освітніх заходах. За кілька днів до ініціативи долучилося десятки жінок, постійно з’являються нові учасниці, зазначає активістка.

Вона стверджує, що активістки будуть чинити тільки мирний опір і вчити одна одну оборонятися. "Були дівчата-спортсменки, є юристки, є правозахисниці, є просто жінки, які приходили на Майдан, і не знайшли собі взагалі ніякого місця, тому що альтернатива: або кухня, або вдягнути шолом і піти на барикади", – розповідає вона.

Комендант Майдану Андрій Парубій говорить, що із новоствореною сотнею поки що не спілкувався, а діяльність чати схвалює. Каже: жінки можуть і мають допомагати у захисті Майдану.

«Вони виконують свої функції: надають медичну допомогу, допомагають, чим можуть, добровольцям самооборони, але насправді і в самообороні є дівчата. Ці підрозділи ми ніколи не пошлемо на першу лінію фронту, на сутички, але вони знаходять інші способи, як допомагати Самообороні у захисті Майдану», – зауважує він.

Нині для жінок проводять майстер-класи із самозахисту для жінок. Їх проводить громадська активістка Олена Шевченко у фойє Українського дому.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути