chrome firefox opera safari iexplorer

«Репортери без кордонів» помістили Україну у другу сотню рейтингу свободи слова

12 лютого 2014 о 13:03

У рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів», оприлюдненому у середу, 12 лютого, Україна опустилась зі 126 на 127 позицію.

Про це пише Deutsche Welle.

Серед головних тенденцій минулого року в українському медіа-просторі експерти відзначили обмеження редакційної незалежності. Зокрема, прихід нових власників призводив до різких змін редакційної політики ЗМІ. Крім того, було відкладено друге читання у Верховній Раді закону про забезпечення прозорості відносин медіа-власності.

Також «Репортери без кордонів» підкреслили застосування міліцією насильства до журналістів в Україні під час масових протестів. Вони зазначають, що працівники ЗМІ в Україні перебувають під небезпекою фізичного насильства, а нападники на журналістів користуються безкарністю. Ситуацію погіршують спроби заплямувати репутацію незалежних журналістів та спрямовані проти них кібер-атаки.

Оксана Романюк, директор Інституту масової інформації в Києві, який є партнером «Репортерів без кордонів» в Україні, сказала Радіо Свобода, що якби Індекс свободи слова враховував події Євромайдану в Україні, то Україна опустилася б у рейтингу набагато нижче.

​"Справа в тому, що звіт за 2013 рік складається до 15 жовтня. Через те до нього не увійшли ті події, які відбувалися в Україні після 15 жовтня, тобто всі наші Євромайдани, всі ці перешкоджання журналістам, зростання цензури, тиску", — підкреслила вона.

«Якщо порівняти, то Україна у 2013–2014 році була європейською гарячою точкою, і у нас вже тут, кажуть міжнародні кореспонденти, які у нас тепер були, що ситуація вже гірша зі свободою слова, аніж була в Туреччині у травні 2013-го під час подій на площі Таксін, де також постраждали журналісти. Так що ми зараз європейське чорне дно свободи слова», – наголосила Романюк.

Значне погіршення за минулий рік зафіксували в Росії (148-е місце), Білорусі (157-е); ситуацію в Азербайджані (160-е місце) і Казахстані (161-е) правозахисники назвали такою, що перебуває на межі придушення будь-якої свободи преси; Узбекистан (166-е місце) і Туркменистан (178-е) опинилися в самому низу рейтингу.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути