chrome firefox opera safari iexplorer

Що варто купувати в duty free

26 лютого 2014 о 12:50

Duty free - система безмитної торгівлі в міжнародних зонах аеропортів, морських портів або на пасажирських суднах (повітряних і морських). Тобто в магазинах дьюті-фрі ви можете купити товари без податків.

В основному в дьюті-фрі продають алкогольні, тютюнові товари, косметику, сувеніри, парфумерію, також аксесуари та одяг відомих світових марок. Але асортимент товарів може варіюватися залежно від країни.

При покупці в дьюті-фрі необхідно пред'явити посадковий талон і паспорт, який підтверджують, що ви в'їжджаєте в країну або залишаєте її.

Де розташовані duty free

У більшості випадків duty free розташовуються в транзитних зонах та зонах вильоту в міжнародних аеропортах, на круїзних лайнерах. Безмитні магазини можете зустріти і на кордоні двох країн, через яку здійснюється перехід пішки або на авто. Зоною торгівлі можуть бути цілі міста і країни, як італійське місто Лівіньо на кордоні між Австрією і Швейцарією, або князівство Андорра.

Одним з найбільш оригінальних є duty free безпосередньо в тунелі під Ла-Маншем, що з'єднує Європу та Британію. У літаку, що здійснює міжнародний рейс, ви також можете придбати товари без податків. Тут товари зазвичай дешевше, ніж на землі з простої причини: у літаку не потрібно платити за оренду, тут немає вітрин, кас, навіть продавців. Однак асортимент не радує різноманітністю.

Як працюють duty free

Буває, що ціни на певний товар в магазинах вищі, ніж ціни на аналогічний товар в місті або в різних країнах цінова політика в магазинах безмитної торгівлі різна. Причиною є курс валют, який в аеропортах завищений, виробник товару і країна.

Найвигідніші duty free

Найбільшим магазином безмитної торгівлі у світі є торговий комплекс в Дубаї. Його асортимент вимірюється сотнями тисяч товарів.

У Європі найбільший дьюті-фрі в лондонському Хітроу. Фахівці німецького клубу ADAC проаналізували ціни на різні товари по всій Європі, і Хітроу зайняв перше місце в списку найдешевших. Після Хітроу слідують duty free аеропортів Дюссельдорфа, Франкфурта, Мюнхена і замикає п'ятірку магазин в аеропорту Риму Фьюмічіно.

Дешеві duty free в Туреччині та Єгипті, але якість товарів не завжди виправдовує дешевизну. І найдешевшими є магазини безмитної торгівлі в країнах Південно-Східної Азії, зокрема В'єтнаму, де значна частина асортименту коштує не більше кількох доларів.

Обмеження по купівлі і провозу товару

В магазинах безмитної торгівлі є свої правила і обмеження.

  • Сума покупки. Це обмеження діє не у всіх duty free, але, якщо ви плануєте зробити покупки на велику суму, краще уточніть у персоналу магазину. Якщо, загалом, ваша покупка перевищує певний ліміт, то за всі наступні товари будете платити з урахуванням у цій країні податків.
  • Кількість купленого товару. У більшості магазинів не можна купити більше 10 однакових найменувань. Це стосується і кількості тютюнових виробів, та обсягу алкогольної продукції. Наприклад, з Туреччини з duty free ви можете вивезти не більше 8 літрів віскі.
  • Обмеження на митному контролі. Купуючи товари, слід врахувати правила митного контролю певної країни. Якщо ви перевищите допустимі норми, то не зможете ввезти або вивезти покупки в країну. Як правило, можна провозити один літр міцних алкогольних напоїв, 2 літри вина, 50 сигар тощо.

Що варто купувати duty free?

Алкоголь. Ні для кого не секрет, що саме сигарети і алкогольні вироби обкладаються найвищими податками, таким чином, купуючи їх в duty free, можна заощадити до 25%-50%.

Ціна на товар варіюється в залежності від виробника товару. До того ж ціна товару в країні виробника буде істотно нижча за імпортний товар.

Тютюнові вироби. Що стосується тютюнових виробів, то тут не стільки питання економії, скільки грає важливу роль якість. Купуючи сигарети або сигари, ви можете бути впевнені, що вони справжні і хорошої якості. Також в магазинах безмитної торгівлі можна знайти рідкісні марки і сорти тютюнових виробів.

Парфуми і косметика. В duty free вигідно купувати парфумерію. Для прикладу, в паризькому аеропорту Шарль де Голль парфуми обійдуться вам на 20-30% дешевше, ніж у місті в мережі магазинів Sephora.

З духами, як і у випадку з тютюновими виробами, дьюті-фрі забезпечує оригінальність вибору. Крім того, в дьюті-фрі ви можете придбати тревел-сети — набори, що складаються з парфумерних та косметичних засобів у невеликих розфасовках, які ідеально підходять під умови перевезення багажу. Наприклад, креми, парфуми будуть в упаковці менше 100 мл, що дозволить брати косметику в ручну поклажу.

Ювелірні вироби. у середньому економія в дьюті-фрі при купівлі ювелірних виробів становить приблизно 15%. Все залежить від країни, де купуєте прикраса, від дизайну і виробника. Найвигідніше купувати ювелірні вироби в duty free країн Близького Сходу.

Сувеніри. Що не слід купувати в duty free, так це сувеніри, навіть всупереч тому, що вони не обкладаються податками, у безмитних зонах торгівлі вони коштують невиправдано дорого.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути