chrome firefox opera safari iexplorer

У Вільнюсі відбувся перший концерт за кордоном, що зібрав гроші для Євромайдану

05 лютого 2014 о 16:35

У неділю 2 лютого у вільнюській арт-фабриці «Loftas» відбувся благодійний концерт, присвячений Україні. Ідея концерту «KartusuUkraina! / Разом з Україною!» зі збором коштів на лікування постраждалих на Майдані була реалізована менше ніж за три дні. 4-годинний марафон відвідало близько 2000 людей, завдяки чому було зібрано 19 000 гривень. Марафон у Вільнюсі став першим благодійним концертом за кордоном на підтримку Євромайдану.

В концерті «KartusuUkraina! / Разом з Україною!» взяло учать 11 литовських артистів – «Skylė», «Žalvarinis», «Skamp», «Biplan», «Liūdnislibinai», «Dee & Kamy», «FreaksonFloor», «Garbanotasbosistas», MCMesijus,JurgisDidžiulis и «AliveWay». Трансляція концерту пройшла в Литві на 15min.lt, на телеканалі «LRTKultūra» і в Україні на інтернет-телебаченніHromadske.tviEspreso.tv. Гурти «Skylė» і «Biplan» виконали пісні «Присяга» і «Amore» українською мовою. Виступи «Skamp», «Biplan» і промова колишнього посла Литви в Україні Algirdas Kumža були показані в прямому ефірі на екранах Майдану в Києві, де вперше з днів загибелі мітингувальників звучали концерти живої музики. За різними джерелами в неділю 2 лютого на Майдані зібралося 40 000 або більше людей. Погода була холодною, але дуже сонячною. Після промови Algirdas Kumža українською Майдан скандував «дякую!».

«Концерт перевершив усі очікування. Хоча й було чимало випробувань, багато людей підключилося з доброї волі і з ентузіазмом, тому спільними зусиллями ми вирішили всі питання. За надзвичайно короткий період часу вдалося не тільки організувати концерт, але і його трансляцію на Україну», − розповів один з організаторів Vaidas Stackevičius.

Під час концерту у Вільнюсі глядачі одягали на плечі українські прапори, носили українську символіку і вигукували «Слава Україні! Героям слава!». Між гуртами виступали з промовою не лише колишній посол Литви в Україні, а й європарламентар Radvilė Morkūnaitė, українські журналісти, що знаходилися в Литві, українські балерини Литовського національного театру опери і балету тa інші гості марафону. У ту ж ніч Вільнюс прийняв на безкоштовне лікування третього майданівця – постраждалого від тортур лідера Автомайдану Дмитра Булатова.

Kонцерт «Kartu su Ukraina! / Разом з Україною!» був організований за участю музичної агенції «MP3», арт-фабрики «Loftas», громадського руху за демократію «Uz demokratija. Ukraina», постачальників обладнання UAB «RTA grupe», постачальників екранів LED «Video projektai», знімальної групи 15min.lt, інтернет- провайдера «ТЕО», телеканалу «LRT Kultūra» та інших особистостей і організацій, які працювали на заході без винагороди.

Запис марафону «KartusuUkraina! / Разом з Україною!» на Hromadske.tv(з 1:59:40):youtube.com/watch?v=6nVJx8jQUO8

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути