chrome firefox opera safari iexplorer

Українські письменники видали книгу-хроніку відчуттів Євромайдану

27 лютого 2014 о 15:14

Про події та дії Євромайдану видадуть книгу. Тексти для збірки «Євромайдан. Хроніка відчуттів» писали Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук. Вони не фіксують, а реагують на події. Кожен у власній винятковій письменницькій манері. Упорядкував книгу — письменник Василь Карп'юк.

«По суті, кожен есей — це реакція письменника на ту чи іншу подію. Для того, щоб читач не губився, в кінці видання подаємо хронологію основних етапів Євромайдану, де можна простежити розвиток, затишшя і піднесення протестів аж до повалення режиму Януковича. Ці тексти писалися від самого початку Євромайдану — з кінця листопада і публікувалися в періодиці, а саме — на сайті „ТСН“ та газеті „Галицький кореспондент“. Відтак можна простежити хронологію думання авторів над тим, що діялося в країні», — розповідає про створення книги письменник Василь Карп'юк.

Ідея обкладинки книги — Оксани Галушки. Її втілювали модель Іванна Берчак, фотографи Юрій Бакай і Ярема Проців та дизайнер Микола Шкварок. На фото — дівчина, яка навіть із зав'язаними очима, таки зшиває національний прапор червоною ниткою, що символізує цілісність України за будь-яких обставин.

«Тарас Прохасько здебільшого рефлексує в контексті вічних цінностей, добра і зла, вчинку і стоїчності. А Іван Ципердюк найбільш буквально сприймає ситуацію і найбільше відверто називає речі своїми іменами, де мінімум літературного гриму і максимум щирості», — пояснює Василь Карп'юк.

«Андрухович мислить у глобальному контексті, а також нерідко описує конкретні ситуації — зокрема стеження за ним тощо. Жадан залишається поетичним, метафоричним і революційним. Довіру викликає і його особиста участь в харківському Євромайдані. А Юрій Винничук — нещадно іронічний і саркастичний. Він уважно стежить за суспільними процесами і все розставляє на свої місця». — додає письменник.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути