chrome firefox opera safari iexplorer

За час протестів в Україні постраждали 136 журналістів

03 лютого 2014 о 17:19

З 21 листопада, від початку масових протестів в Україні, 136 журналістів постраждали під час або в результаті виконання професійних обов’язків.

Про це свідчить дослідження Інституту масової інформації.

ІМІ перевірив інформацію про постраждалих журналістів, фотографів та операторів під час виконання ними професійних обов'язків у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах.

До уваги брались лише випадки, пов'язані з професійною діяльністю, і такі, де журналісти отримали реальні поранення або пошкодження техніки.

В інституті наголошують, що більшість журналістів — 80 випадків — постраждало за останні 2 тижні (з 19 січня по 2 лютого 2014 року).


Найбільше журналістів постраждало від побиття міліцією чи бійцями «Беркуту» — 54 випадки.
27 журналістів отримали поранення від вибуху світло-шумових гранат, на 21 працівника ЗМІ нападали «тітушки».

Було зафіксовано 17 випадків поранень журналістів від куль, які летіли зі сторони міліції на вулиці Грушевського у Києві. Також було 2 випадки, коли беркутівці цілились журналістам у камери, проте ті встигали заховатись і кулі не влучали.

Ще 19 журналістів постраждали внаслідок інших дій, наприклад, від давки між міліцією та протестувальниками, від каменів, які летіли з різних сторін, та від отруєння сльозогінним газом.
31-му журналісту пошкодили або повністю знищили техніку — відеокамери, фотоапарати, планшети, флешки, та інше.

Одинадцятьох журналістів затримувала або заарештовувала міліція.

Список постійно уточнюється і оновлюється.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути