chrome firefox opera safari iexplorer

Закон про амністію набуде чинності 17 лютого. Людей звільнять протягом місяця

16 лютого 2014 о 21:22

Жодних перешкод для набуття чинності «закону про амністію» немає, він вступить в силу 17 лютого.

Про це, як повідомили в ефірі 5 каналу, заявив Генпрокурор Віктор Пшонка після перемовин з представниками опозиційних сил 16 лютого.

При цьому Пшонка заявив, що закрито буде 108 справ, від відповідальності протягом місяця будуть звільнені 268 осіб.

Згодом прес-служба Генпрокуратури оприлюднила відповідне повідомлення, поява якого на сайті ГПУ була обов'язковою умовою для набуття чинності «закону про амністію».

«Відповідно до ст.10 закону від 29 січня „Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань“ повідомляю: згідно з інформаціями МВС, СБУ та місцевих органів влади учасниками масових акцій протесту фактично вчинено сукупність дій, передбачених ст.9 цього закону», — йдеться у повідомленні ГПУ.

«У зв’язку з публікацією цього повідомлення зазначений закон вводиться в дію з 17 лютого 2014 року і передбачає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчинили в період 27 грудня 2013 року до 2 лютого 2014 року злочини, передбачені ст.1 цього закону, закриття відповідних кримінальних проваджень, а також звільнення від адміністративної відповідальності осіб, до яких застосовано адміністративний арешт», — заявили в ГПУ.

«Через кілька годин з початком доби 17 січня закон вступає в дію, усі кримінальні провадження, які були відкриті проти учасників протестних акцій, будуть закриті», — заявив лідер ВО Свобода Олег Тягнибок.

«Опозиція виконала ті кроки, які мала зробити, відповідно, Генпрокуратура має виконати свої. Сьогодні всі люди звільнені від кримінальної відповідальності», — додав він і заявив, що у вівторок «ми збираємо людей і йдемо під парламент».

«Там буде вирішуватися питання конституційної реформи», — нагадав він.

У свою чергу лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк заявив: «Перед нами було кілька завдань, одне з яких — не допустити арешту і кримінального провадження проти кількох тисяч осіб. Ще одне завдання- зберегти Майдан».

«Також ми добилися того, що наша акція залишається – у Будинку профспілок, Українському домі, Жовтневому палаці», — додав він.

Також Яценюк заявив про створення гуманітарної групи з нагляду за виконанням цього закону.

«Маємо відслідкувати кількість кримінальних справ і упевнитися в тому, що всі, проти кого було порушено справи, звільнені», — уточнив Яценюк.

До групи увійдуть нардепи від опозиції та силових структур.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути