chrome firefox opera safari iexplorer

Зростання курсу долара вдарило по цінах на бензин

05 лютого 2014 о 11:34

В Україні з кінця минулого тижня пальне на АЗС подорожчало на 10-20 коп. за літр, повідомили в консалтингових компаніях «А-95» і Upeco. Зокрема, середня вартість дизельного палива в крупногуртовому секторі ринку збільшилась на 100 грн — до 12,4 тис. грн/т і 12,6 тис. грн/т відповідно.

З минулого четверга зросла вартість палива і в роздрібному сегменті. Середні ціни на українських АЗС станом на вчора підскочили з 10,22 до 10,26 грн за літр А-80, з 10,44 до 10,47 грн за літр Аі-92, з 10,64 до 10,81 грн за літр Аі-95 і з 9,51 до 9,59 грн за літр дизпалива, заявили «Коммерсант-Украина» в компанії Upeco.

У Києві зростання цін було ще відчутніше. З минулого четверга до вівторка Аі-95, приміром на АЗС Shell, подорожчав з 11,29 до 11,39 грн за літр, дизпаливо — з 9,99 до 10,09 грн за літр. На АЗС WOG ціна Аі-95 зросла з 11,19 до 11,39 грн за літр, на АЗС ОККО — з 11,19 до 11,29 грн за літр.

«Найближчим часом ціни на пальне у регіонах досягнуть київських, а столичні підвищаться ще більше»,- заявив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

Трейдери пояснюють зростання цін на бензин девальвацією гривні і проблемами з імпортом. Не збільшилася вартість палива тільки у вітчизняних нафтопереробних заводів, але їхня частка дуже мала, щоб вплинути на ринок.

За словами експертів, подорожчання продовжиться і далі. «Принаймні до кінця наступного тижня паливо дорожчатиме — ще як мінімум на 7-10 коп. за літр. Далі все буде залежати від курсу гривні — якщо він стабілізується, зростання цін на пальне зупиниться. Якщо ні, то продовжиться», — говорить Куюн.

Керівник аналітичного департаменту ІК «АРТ-Капітал» Ігор Путілін зазначає, що падіння курсу гривні вже призводить до подорожчання всіх імпортних товарів. «Прискорення інфляції ми побачимо вже за підсумками січня. Однак враховуючи, що обвал курсу стався в другій половині січня, а Держстат збирає дані до 20-х чисел місяця, основний ефект ми побачимо вже в лютневій статистиці», — резюмував він. Нагадаємо, що долар подорожчав вже до 8,9 гривні, а євро підскочив аж до 12.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути