chrome firefox opera safari iexplorer

28 березня — святого мученика Агапія та з ним ще семи мучеників

28 березня 2021 о 06:06

Святі мученики жили за царювання Діоклітіана. Агапій походив з Гази, Тімолай з Понту Евксінского, обидва Діонісії з Тріпполя Фінікійського, Пуплій і обидва Олександри з Єгипту, а Роміл був іподияконом діоспольскої церкви.Всі вони постраждали в Кесарії палестинській від ігемона Урвана у другий рік розпочатого тоді гоніння на християн.

Тоді був виданий указ по всіх країнах і містах — примушувати християн до поклоніння ідолам і принесення їм жертв. З нагоди колишнього тоді язичницького свята, в Кесарії для зібраного звідусіль народу готувалося видовище, саме — віддавалися на муку християни заковані там в кайданах. Подивитися на це видовище зібралися всі греки, які перебували там.

Перш за все, після багатьох мук, був спалений на багатті святий мученик Тимофій (пам'ять його 19 серпня); після того були віддані на поталу звірам святий мученик Агапій і свята мучениця Фекла (не той Агапій, який згадується нині, але інший такого ж імені, потерпілий раніше із святою Феклою і згадуємо разом з мучеником Тимофієм в серпні місяці).

Коли відбувалося це криваве видовище, шість мужніх юнаків християн: Пуплій, Тімолай, Роміл, обидва Олександра і Діонісій, пам'ять яких святкується нині, запалавши ревністю до Христа, самі зв'язали собі руки, на знак того, що вони бажають постраждати за Христа і з любові до Христа готові йти на вогонь і на поживу звірям. Підійшовши швидко до самого центру видовища, вони зупинилися перед ігемоном Урваном і гучно вигукнули:

— Ми християни!

Ігемон, бачачи, що вони ще юні віком, не бажаючи губити їх, став ласкаво перестерігати їх поклонитися ідолам і не губити себе самих у таких квітучих літах. Коли ж він не мав успіху у цьому, наказав відправити їх до в'язниці.

Через кілька днів до числа в'язнів Христових був зарахований святий Агапій, чоловік чесний і славний серед християн, так як він вже раніше з великою відвагою сповідував ім'я Ісуса Христа і зазнав вже за це всіляких мук. Агапія було у цей час взято разом зі слугою своїм Діонісієм єгиптянином і ув'язнено у в'язниці разом із згаданими шістьма святими мужами, так що всіх їх стало вісім.

Довгий час ці святі мученики були у темниці, багато разів були мучені різними способами, але не зреклися від Христа.

Нарешті, вони були засуджені на усічення і всі в один день поклали чесні голови свої за Главу Церкви Ісуса Христа, Якому передали свої душі і від Якого були увінчані вінцями переможними в Церкві торжествуючій на небесах.

Пам'ять — 28 березня (за новим стилем).

Джерело: Укргазета
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути