chrome firefox opera safari iexplorer

Батьківщиною Україну називають 95% населення, — опитування

04 березня 2014 о 12:21

95% мешканців усіх регіонів України сприймають її своєю Батьківщиною і 84,5% українців вважають себе патріотами

Такі результати соціологічного дослідження центру Разумкова, передає УНІАН. За даними дослідження, переважна більшість жителів усіх макрорегіонів (від 88% на півдні до 99% на заході, по Україні в цілому — 95%) сприймають Україну як свою Батьківщину.

84,5% респондентів вважають себе патріотами України (в західному регіоні — 94%, в центральному — 88,5%, в східному — 81%, у південному — 72%).

Згідно з опитуванням, більшість громадян України негативно ставляться до ідеї федерального устрою (негативне ставлення висловили 61%, позитивний — лише 16%).

Ще нижче підтримку отримали ідеї відокремлення області (регіону) від України і приєднання до іншої держави (не підтримують — 81%, підтримують — 6,5%), створення незалежної держави на основі південно-східних областей України (відповідно 80% і 6%), відділення південно-східних областей від України і приєднання до Росії (відповідно 80% та 7,5%), утворення на території України двох незалежних держав — на основі південно-східних областей та на основі західних і центральних областей (не підтримують таку ідею 77% опитаних, підтримують — 7%).

Негативне ставлення до цих ідей висловило більшість жителів усіх макрорегіонів України.

Також наголошується, що всього 5,5% респондентів хотіли б, щоб їх область вийшла зі складу України і приєдналася до іншої держави (таке бажання висловлюють 2,5% опитаних у західному регіоні, 0,5% — у центральному, 9% — в східному, 13% — в південному регіоні).

При цьому 4,5% респондентів хотіли б, щоб їх область вийшла зі складу України і створила свою незалежну державу (таке бажання висловлюють 3% опитаних у західному регіоні, 1% — у центральному, 5% — в східному, 13% — в південному регіоні).

61% учасників опитування вважають, що між західними і східними регіонами України існують настільки глибокі політичні протиріччя, мовні та культурні відмінності, економічні диспропорції, що в перспективі вони можуть разъединиться і (або) створити свої власні держави, або ж увійти до складу різних держав.

Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 25 грудня 2013 року. Було опитано 2010 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України, Києві та Криму, згідно з вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Опитування проводилося в рамках проекту «Децентралізація в Україні: можливості та ризики», який здійснюється Центром Разумкова за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

Джерело: Фокус
Розділи: Громадська думка

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути