chrome firefox opera safari iexplorer

Між Україною та Росією може розпочатися широкомасштабна кібервійна

14 березня 2014 о 12:38

Між Україною та Росією може розпочатися широкомасштабна кібервійна, до якої долучать і хакерів

Вводячи військові підрозділи на Кримський півострів, Росія почала війну з Україною і в інформаційному просторі. Чимало іноземних експертів попереджають, що інформаційне протистояння може перерости у широкомасштабну кібервійну між Україною та Росією. Чим така війна загрожує державі, “ВЗ” поцікавився в експерта з кібербезпеки Віталія Юрчука (на фото).

— Пане Віталію, пересічні громадяни, почувши про можливість кібервійни, швидше за все або іронічно посміхнуться, або згадають про комп’ютерні ігри-“стрілялки”. Чи варто сприймати серйозно якісь віртуальні кіберзагрози?

— На превеликий жаль, у сучасній українській військовій науці немає навіть таких термінів, як кібервійна, кіберпротистояння. Хоча ми вже зазнали кількох кібератак росіян на потужні українські бізнес-структури. За даними британського військового підрядника BAE Systems, зі січня цього року на інформаційні інфраструктури України вчинили щонайменше 22 кібер­атаки. До них, вважають британські фахівці, долучилися висококваліфіковані програмісти. Під час цих атак використали шпигунську програму Snake, яка дозволяє тримати контроль­ над комп’ютерними системами та отримувати доступ до таємної інформації. Висновки британців підтвердили фахівці німецької компанії G Data Software. Вони заявили, що мають побічні докази того, що ці атаки проводили росіяни.

На кібернебезпеку, що надходить з Росії, одразу відреагували в Латвії. Там у лютому цього року сформували підрозділ, в який увійшли тринадцять підлітків 13-14 років. На відміну від кабінетних науковців, ці “діти” мислять творчо та прагматично. Вони здатні підказати неординарні ходи у кіберпротистоянні. 

— Чи використовували широко кіберзброю під час сучасних конф­ліктів? 

— Досвід останнього десятиліття свідчить, що жоден сучасний конфлікт не обходиться без використання віртуального простору. У 2007 році це відчула на собі Естонія. Тамтешня влада вирішила перенести в інше місце пам’ятник воїнам-визволителям. Росіяни тоді почали кібератаки на естонську інфраструктуру. Протягом близько десяти днів в Естонії були повністю заблоковані банківська та фінансова системи і найвпливовіші електронні ЗМІ. 

Під час грузинсько-російської війни 2008 року віртуальний простір росіяни використовували здебільшого як частину інформаційно-пропагандистської машини. Російські хакери “зламали” інтернет-портали грузинських органів влади. На офіційних сайтах з’явилися зображення тодішнього президента Грузії Михаїла Саакашвілі у вигляді Гітлера.

Активно використовували кіберзброю Сполучені Штати Америки. Використавши надсучасний вірус Stuxnet, американці відкинули щонайменше на два роки назад роботи з реалізації ядерної програми Ірану. У 2012 році іранці перейшли у контрнаступ. Їхня кібератака вивела з ладу 30 тисяч комп’ютерів американської нафто-видобувної компанії. 

— Чи є в Україні люди, здатні протистояти кіберзагрозам?

— Я знаю, що студенти Українського греко-католицького університету нещодавно створили кіберсотню для боротьби з інформаційними загрозами. Відповідним українським спецслужбам варто налагодити контакти з двома потужними хакерськими угрупованнями, що діють в Україні, — Anonymous Ukraine та Cyber-Berkut. Діяльність першого угруповання наразі спрямована на тотальну дискредитацію нової влади в очах світової спільноти. Наприклад, в останній день зими хакери цього угруповання “зламали” тридцять інтернет-сайтів православної церкви Польщі. На цих порталах хакери розмістили власні пропагандистські матеріали. 

Натомість хакери Cyber-Berkut ведуть активні атаки на російські інтернет-ресурси. На початку березня вони спотворили близько сорока російських порталів. 

— Тобто дієвість кібератак відчують на собі ті, хто працює з комп’ютерами, а не, скажімо, селяни? 

— Росія, як і чимало інших держав, буде намагатися до останнього не використовувати свою кіберзброю. Адже у разі її використання противник може протягом певного часу виготовити антивіруси та перейти в контратаку. Та якщо таку зброю застосують, це відчує на собі кожен громадянин. Уявіть, що внаслідок кібератак в Україні на тиждень зупинилася робота банків, перестали працювати банкомати. Хіба серед населення не почнеться паніка? Або ж завдяки кібератаці всі користувачі мобільних телефонів одночасно отримають SMS-повідомлення: “Росіяни перейшли у наступ. Загинули триста військових, з Криму тікають тисячі біженців...”. Люди спробують перевірити цю інформацію, та всі інформаційні ресурси на той час будуть заблоковані. Навіть страшно уявити, яка пошириться паніка... 

Отож вже сьогодні українським спецслужбам слід брати під свою опіку талановиту молодь та спробувати долучити до дотримання державної безпеки українських хакерів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути