chrome firefox opera safari iexplorer

«Мирний атом» використають у війні проти України

11 березня 2014 о 11:29

Росія ввела тимчасову заборону на постачання ядерного палива на українські АЕС

До газових воєн з РФ в Україні уже звикли, тож натяками, що через борги нам можуть перестати постачати газ, уже нікого не здивуєш. Тепер у Москві вдарили по українських АЕС. Росія, яка поки що є монопольним постачальником збагаченого урану на наші атомні електростанції, вирішила тимчасово заборонити поставки ядерного палива в Україну та через територію України. «Запас палива на АЕС України є на березень і квітень. Поки введено заборону на такого роду пересування палива через нестабільну ситуацію в країні», – заявив віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін. Схоже, енергетична безпека України під загрозою, адже атомна електростанція – це не котельня на дровах, яку можна зупиняти і запускати, коли заманеться...

Утім, енергетичні експерти не схильні драматизувати ситуацію. Більше того, вони вважають, що такі погрози навіть на користь. “Не бачу жодної небезпеки в сфері атомної енергетики, – каже експерт Богдан Соколовський. – По-перше, жодних загроз для транспортування ядерного палива територією України немає. Це лише заяви російської сторони. По-друге, навіть якщо Росія перестане постачати паливо, то АЕС зможуть працювати без заміни ще щонайменше півроку. А при економії електроенергії ще довше. За цей час можна налагодити поставки з іншої сторони. А щодо можливої зупинки постачання газу в Україну, то, як на мене, це було б нам навіть вигідно. Запаси в газосховищах навіть більше, ніж я оцінював раніше. Є ще газ власного видобутку, можливості реверсних поставок...”.

Експерт EIRCenter Вадим Гламаздін каже, що “Росатом” довго та старанно витісняв з україн­ського ринку конкурента – концерн Westinghouse. Справа в тому, що Україна купує в Росії ядерного палива більші ніж на півмільярда доларів щороку, а це суттєва частка доходів “Росатому”. “Треба розуміти, що паливо атомної електростанції не закінчується в один момент. Навіть якщо закінчується свіже паливо, а регламентований термін уже завантаженого палива підійде до кінця, реактор не зупиниться в один момент, а буде ще якийсь час працювати, але потужність падатиме, поки паливо не виробиться повністю. А далі маємо всі шанси втілити нарешті мрію багатьох атомників про повну диверсифікацію і повноцінну співпрацю з Westinghouse. На складах уже є певна кількість готових паливних збірок”, – каже Гламаздін. Зрештою, може, в Україні нарешті візьмуться за будівництво заводу зі збагачення урану. Головне, аби серед інвесторів не було “ворожих елементів”, які через політичні конфлікти ставитимуть під загрозу енергетичну безпеку країни.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути