chrome firefox opera safari iexplorer

На території лаври скоро з’явиться пам’ятний знак Тарасу Шевченку

13 березня 2014 о 10:53

Встановлення пам’ятного знаку на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» на місці, де Тарас Шевченко робив свої відомі малюнки лаври, скоро стане реальністю.

Про це повідомив ініціатор проекту Микола Томенко. «Незважаючи на те, що попереднє керівництво Міністерства культури не підтримало такий проект, очевидно, вважаючи, що московським керівникам церкви не сподобається, що на території Києво-Печерської лаври пропагується Тарас Шевченко, але сьогодні реалізація цього проекту стає можливою. Так, на території лаври вже встановлено банер, де інформується про те, що саме на цьому місці Тарас Шевченко малював лавру», — зазначив Микола Томенко.

baner-lavra

Він також повідомив, що Громадський оргкомітет, до складу якого входять засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, голова Національної спілки письменників Віктор Баранов, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Гальченко, а також лауреати Шевченківської премії Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська та Марія Матіос, продовжує конкурс на кращий пам’ятний знак.

Сьогодні розглядаються різні варіанти такого пам’ятного знаку, серед яких в результаті громадського обговорення буде обраний переможець. Проект буде реалізовано за кошти меценатів.

Директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Любомир Михайлина та інші представники Громадського комітету вважають, що встановити пам’ятний знак можна буде вже до днів перепоховання Шевченка, до 22 травня.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути