chrome firefox opera safari iexplorer

Список країн — «друзів Путіна»

28 березня 2014 о 11:32

Як повідомляє представництво ООН в Україні на своїй офіційній сторінці, 27 березня 2014 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що підтверджує територіальну цілісність України.

Документ був підготовлений делегаціями Німеччини, Канади, Коста -Ріки, Литви, Польщі та України.

За ухвалення резолюції проголосували 100 членів Генеральної Асамблеї, проти – 11.

Отже, проти резолюції проголосували наступні делегації країн:

1.Вірменія

2. Білорусь

3. Росія

4. Болівія

5. Куба

6. КНДР

7. Нікарагуа

8. Судан

9. Сирія

10. Венесуела 

11. Зімбабве

Варто зауважити, що 58 делегацій утримались, серед яких:

Афганістан, Алжир, Ангола, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Бангладеш, Ботсвана, Бразилія, Бруней-Даруссалам, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа; Китай, Коморські Острови, Джибуті, Домініка. Еквадор, Єгипет, Сальвадор, Еритрея, Ефіопія, Фіджі, Габон, Гамбія, Гвіана, Індія, Ірак, Ямайка, Казахстан, Кенія, Лесото, Малі, Мавританія, Монголія, Мозамбік, М’янма, Намібія, Науру, Непал, Пакістан, Парагвай, Руанда, Сент-Кіттс і Невіс, Сент Вінсент, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Південна Африка, Південний Судан, Шрі-Ланка, Свазіленд, Уганда, Уругвай, Узбекистан, В’єтнам, Замбія, Танзанія.

Проект резолюції А/68/L39, що має назву “Територіальна цілісність України”, приймається”, – оголосив головуючий на засіданні.

У тексті резолюції акцентується, «що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя».

Члени Генеральної Асамблеї підтвердили свою прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальної цілісності України у визнаних міжнародною спільнотою кордонах. держави, що проголосували за резолюцію закликали всі держави «відмовитися і утримуватися від дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі, будь-яких спроб змінити кордони України за допомогою загрози силою або її застосування або інших незаконних засобів».

Резолюція закликає країни не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної Республіки Крим і Севастополя та утримуватися від будь-яких дій, які можна було б витлумачити як визнання зміни статусу.

Автори документа та міжнародна спільнота закликають сторони негайно приступити до мирного врегулювання ситуації щодо України шляхом прямого політичного діалогу, виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях.

Варто нагадати, що після вето Росії у Раді Безпеки на проект резолюції щодо референдуму про статус Криму, дипломати заявили про можливість голосування за відповідним проектом в Генеральній Асамблеї .

Слід зазначити, що на відміну від рішень, прийнятих в Раді Безпеки, що носять обов`язковий характер, резолюції Генеральної Асамблеї мають рекомендаційний характер.

Довідково:

 Генеральна асамблея ООН складається із представників всіх 193 держав-членів, кожна з яких має один голос.

 На початку березня Російська Федерація почала захоплення Криму. Після проведення референдуму у Криму 16 березня вже 20 березня Держдума, а Рада Федерації 21 березня, ратифікували договір про приєднання Криму до Росії та прийняли федеральний конституційний закон про утворення в Російській Федерації двох нових суб’єктів – республіки Крим та міста федерального значення Севастополь. Закон доповнює статтю 65 конституції РФ, яка містить перелік російських регіонів. Замість 83 їх стає 85. Міжнародна спільнота не визнає дії Російської Федерації щодо анексії Криму.

 У тексті резолюції, яку в ООН подала Україна, йдеться про те, що референдум “не може бути обґрунтуванням для будь-якої зміни статусу Автономної республіки Крим або міста Севастополь”.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути