chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні суттєво подорожчали медпрепарати

21 березня 2014 о 10:41

Протягом останніх двох тижнів в українських аптеках ціни на ліки росли, як на дріжджах. Вітчизняні товари здорожчали на 15%, а от іноземні на всі 30%, пише Україна молода. 

Таку тенденцію в Державній службі лікарських засобів України пояснюють зростанням курсу долара. «Суттєво збільшилися ціни саме на іноземні лікарські засоби. Наші ліки піднялися в ціні у зв’язку з тим, що лише на 7–8% мають свою сировину, а все інше виробляють з імпортної», — розповіла прес–секретар Державної служби Олена Ліцоєва.

«УМ» порівняла ціни в аптеках ще місяць тому і з’ясувала, що різниця справді відчутна. Для прикладу, один із найпопулярніших препаратів від тиску «Ліпрезит» минулого місяця можна було придбати за 45 гривень, на сьогодні його вартість складає 60 гривень. Не діє і програма компенсації державою вартості ліків для гіпертоніків, яка зменшувала вартість препарату на 50—90%.

Найбільше страждають від цього пенсіонери. «Що тепер робити, я не знаю», — говорить у розмові з «УМ» пенсіонерка Галина Сапотніцька, якій препарати від гіпертонії просто необхідні. «Якщо раніше я могла купити препарат від тиску за 10 гривень, то зараз я маю з пенсії викладати 60 гривень. А мені ж для лікування необхідні й інші таблетки, що також суттєво б’є по кишені, а без них — ніяк». В аптеках, які відвідала «УМ», сказали, що інформації про продовження проекту поки що немає. «Ви ж розумієте, що в ситуації, яка сьогодні склалася в країні, важко щось сказати. І з ліками це не виняток», — прокоментувала фармацевт столичної аптеки на Шулявці Дарина. Щоправда, у прес–службі Міністерства охорони здоров’я «УМ» запевнили, що зараз працюють над тим, щоб запустити проект знову.

Під питанням на сьогодні й препарати російського виробництва. Українські фармацевти припускають, що в результаті сьогоднішніх стосунків із Росією ці ліки можуть зникнути з українських полиць. Поки офіційного підтвердження інформації немає, але така ймовірність, як зазначили «УМ», таки існує. «Я не думаю, що наш ринок дуже постраждає від цього, ми маємо достатньо своїх виробників, які не гірші за російські. Українці давно зробили свій вибір на користь вітчизняних лікарських засобів. 7 із 10 упаковок, які купують українці в аптеках, — вітчизняного виробництва. І в Росії немає таких препаратів, які були б для нас незамінними», — зазначила Олена Ліцоєва.

Питання ж, чи повернуться старі ціни, якщо курс долара падатиме, лишається відкритим. Експерти кивають на тенденції ринку. Інші ж радять займатися профілактикою і більше шанувати здоровий спосіб життя.

Хворіти нині стає дорогим задоволенням.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути