chrome firefox opera safari iexplorer

Відтепер влада не має права на конфіденційну інформацію

28 березня 2014 о 10:12

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко подякував експертам, медіаспільності та своїм колегам-народним депутатам за непросту роботу, яка була здійснена при підготовці та ухваленні Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» (реєстр. № 0947).

Як відомо, Комітет разом з експертами підготував 78 поправок до другого читання і протягом року переконував попередній, а тепер і нинішній Уряд в необхідності ухвалення даного законопроекту.

Микола Томенко повідомив, що ухвалений Закон передбачає внесення змін до 4-х кодексів та 53-х законів України. Серед найважливіших змін такі:

  • відкриття генеральних планів (забороняється включати до генеральних планів будь-яку інформацію з обмеженим доступом);
  • посилення прозорості інформації про державні закупівлі та приватизацію, а також публічної інформації фінансових установ та природних монополій;
  • встановлення права безкоштовного доступу до державної статистики, навіть якщо вона була підготовлена на замовлення приватних об’єктів;
  • відкритий доступ до протоколів сесій місцевих рад, рішень та висновків їх постійних комісій, посилення заборони обмежувати доступ до інформації про розпорядження комунальним майном і бюджетними коштами;
  • вилучення з Цивільного кодексу презумпції недостовірності і негативної інформації;
  • встановлення права відвідувати відкриті сесії Верховної Ради та місцевих рад не тільки для акредитованих журналістів, але й для будь-якої особи згідно з Конституцією та ін.

«Якщо загально оцінити ухвалений вчора закон, то мусимо зазначити, що вперше в історії України влада позбавилася права закривати інформацію від своїх громадян під егідою так званого «захисту конфіденційної інформації». Після прийняття цього законопроекту держава, тобто влада, не має права на конфіденційну інформацію. Конфіденційна інформація – це лише право громадянина та юридичної особи», – підсумував Микола Томенко.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути