chrome firefox opera safari iexplorer

Забруднене повітря у світі вбиває щороку мільойни людей

25 березня 2014 о 14:36

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала нові дані, згідно з якими в 2012 році близько 7 мільйонів осіб померли — кожен восьмий із загального числа померлих у світі — через забруднення повітря

Цей показник більш ніж удвічі перевищує попередні оцінки і підтверджує, що в даний час забруднення повітря є найбільшим у світі екологічним ризиком для здоров'я, пише ВООЗ. Скорочення забруднення повітря може зберегти мільйони життів.

Зокрема, нові дані свідчать про залежності між впливом забрудненого повітря як усередині приміщень, так і в атмосфері і серцево-судинними захворюваннями, такими як інсульт та ішемічна хвороба серця, а також між забрудненням повітря і раком. Також слід враховувати роль забруднення повітря у розвитку респіраторних захворювань, включаючи гострі респіраторні інфекції та хронічні обструктивні захворювання легенів.

Нові оцінки засновані не тільки на додаткових знаннях щодо хвороб, викликаних забрудненням повітря, але і на більш точної оцінки впливу забруднюючих повітря речовин на людину, яка була отримана в результаті застосування більш досконалих методів вимірювання і технологій. Це дало вченим можливість провести більш детальний аналіз ризиків для здоров'я щодо ширшого демографічного спектру, який в даний час включає як сільські, так і міські райони.

«Очищення повітря, яким ми дихаємо, запобігає неінфекційним захворювання, а також скорочує ризик захворювання серед жінок і вразливих груп, включаючи дітей і людей похилого віку», — каже д-р Флавіа Бустрео (Flavia Bustreo), помічник Генерального директора ВООЗ з питань здоров'я сім'ї, жінок і дітей. — За забруднення повітря в приміщеннях дорогою ціною доводиться платити бідним жінкам і дітям, оскільки вони більше часу проводять вдома, вдихаючи дим і гар від дірявих кухонних плит, які топляться вугіллям і дровами».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути