chrome firefox opera safari iexplorer

Обстановка впливає на смак їжі і напоїв

18 квітня 2014 о 12:09

Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом

Фахівці з харчування вже не раз проводили дослідження, присвячені тому, що сприйняття смакових якостей їжі залежить від багатьох сторонніх чинників. Вже повідомляли, що на смак їжі впливає колір посуду, а на смак напоїв може вплинути навколишня обстановка. Про нове дослідження повідомляє Meddaily.ru з посиланням на Російську службу BBC.

Так, з'ясувалося, що відчуття смаку алкоголю підсилюють скрипуча підлога, звук і аромат полін, що горять в каміні, і низькі звуки контрабаса. Виробники їжі і пиття тут же взялися за освоєння нового поля в гастрономічній науці.

Новий напрямок в науці про харчування отримало назву «нейрогастрономія». Так його назвав професор Чарльз Спенс, який керує дослідницькою лабораторією в Оксфордському університеті. «Нейрогастрономія» заснована на тому факті, що все, що ми п'ємо або їмо, проходить через всі органи чуттів. «Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом», — говорить професор.

Професор Спенс, наприклад, виявив, що він може змінити те, як відвідувачі знаменитого лондонського ресторану сприймають фірмову страву — морозиво з яєшнею та беконом. Під звуки курчат, які пищать, і сковорідки, яка шкварчить, гості помітили в морозиві більше його яєчно-м'ясну складову, ніж молочну.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути