chrome firefox opera safari iexplorer

Обстановка впливає на смак їжі і напоїв

18 квітня 2014 о 12:09
unian.ua

Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом

Фахівці з харчування вже не раз проводили дослідження, присвячені тому, що сприйняття смакових якостей їжі залежить від багатьох сторонніх чинників. Вже повідомляли, що на смак їжі впливає колір посуду, а на смак напоїв може вплинути навколишня обстановка. Про нове дослідження повідомляє Meddaily.ru з посиланням на Російську службу BBC.

Так, з'ясувалося, що відчуття смаку алкоголю підсилюють скрипуча підлога, звук і аромат полін, що горять в каміні, і низькі звуки контрабаса. Виробники їжі і пиття тут же взялися за освоєння нового поля в гастрономічній науці.

Новий напрямок в науці про харчування отримало назву «нейрогастрономія». Так його назвав професор Чарльз Спенс, який керує дослідницькою лабораторією в Оксфордському університеті. «Нейрогастрономія» заснована на тому факті, що все, що ми п'ємо або їмо, проходить через всі органи чуттів. «Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом», — говорить професор.

Професор Спенс, наприклад, виявив, що він може змінити те, як відвідувачі знаменитого лондонського ресторану сприймають фірмову страву — морозиво з яєшнею та беконом. Під звуки курчат, які пищать, і сковорідки, яка шкварчить, гості помітили в морозиві більше його яєчно-м'ясну складову, ніж молочну.

29 березня

Інші дати
Народилася Марійка Підгірянка
(Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська), (1881, с.Білі Ослави, Івано-Франківська область – 1963) - українська поетеса.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути

Майбутні події Дивитися всі