chrome firefox opera safari iexplorer

Обстановка впливає на смак їжі і напоїв

18 квітня 2014 о 12:09

Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом

Фахівці з харчування вже не раз проводили дослідження, присвячені тому, що сприйняття смакових якостей їжі залежить від багатьох сторонніх чинників. Вже повідомляли, що на смак їжі впливає колір посуду, а на смак напоїв може вплинути навколишня обстановка. Про нове дослідження повідомляє Meddaily.ru з посиланням на Російську службу BBC.

Так, з'ясувалося, що відчуття смаку алкоголю підсилюють скрипуча підлога, звук і аромат полін, що горять в каміні, і низькі звуки контрабаса. Виробники їжі і пиття тут же взялися за освоєння нового поля в гастрономічній науці.

Новий напрямок в науці про харчування отримало назву «нейрогастрономія». Так його назвав професор Чарльз Спенс, який керує дослідницькою лабораторією в Оксфордському університеті. «Нейрогастрономія» заснована на тому факті, що все, що ми п'ємо або їмо, проходить через всі органи чуттів. «Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми куштуємо їжу і ми відчуваємо їжу. Всі органи чуттів працюють разом», — говорить професор.

Професор Спенс, наприклад, виявив, що він може змінити те, як відвідувачі знаменитого лондонського ресторану сприймають фірмову страву — морозиво з яєшнею та беконом. Під звуки курчат, які пищать, і сковорідки, яка шкварчить, гості помітили в морозиві більше його яєчно-м'ясну складову, ніж молочну.

19 жовтня

Інші дати
Богдан Гаврилишин
1926 – видатний український економіст. Член Римського клубу, фундатор економічного форуму в Давосі. Багаторічний директор МІМ-Женева. Засновник Міжнародного Інституту Менеджменту в Києві.
Розгорнути
Народився Сергій Васильківський
(1854, м. Ізюм Харківської обл. - 1917) - український живописець, якого називали «поетом українського малярства». А ще про нього писали: «Васильківський у живописі – це Шевченко в літературі». До речі, саме Васильківському належать одні з найвідоміших портретів Кобзаря.
Розгорнути
Народився Ігор Свєшніков
(1915, м. Київ — 1995) – археолог, доктор історичних наук. Понад 20 років проводив розкопки на місці Берестецької битви, результати яких узагальнені в монографії "Битва під Берестечком". Автор монографій про культури шнурової кераміки та шаровидних амфор, путівника по заповіднику "Козацькі могили".
Розгорнути