chrome firefox opera safari iexplorer

Столична Оперета презентує Міжнародний проект "Кальман. Король Оперети! "

24 квітня 2014 о 13:00

Сьогодні, 24 квітня, у Національній опереті України презентують міжнародний проект “Кальман. Король Оперети!”, повідомляє УНН.

Міжнародний проект від Національної оперети України та Будапештського театру оперети і мюзиклу проходить за підтримки Посольства Угорщини в Україні.

“Подію присвячено обдарованому Всевишнім і коронованому всіма провідними театрами світу, геніальному угорському композитору Імре Кальману.

І. Кальман — один із засновників і найвизначніших представників віденської оперети. Величезний успіх приходить до нього у 1915 році після прем’єри „Королеви чардашу“ („Сільви“). Подальші роки утверджують за композитором славу одного з перших у своєму жанрі. Імре Кальман залишив велику творчу спадщину: двадцять оперет, твори для симфонічного оркестру, інструментальні п’єси, романси, вокальні цикли”, — розповіли організатори.

На думку художнього керівника Національної оперети, з.д.м. України Богдана Струтинського, неперевершеність і велич композитора пов’язані з геніальним відчуттям драматургії.

“Всі твори Імре Кальмана звучать мов „на лезі ножа“: музика „кидає“ слухача із вогню в холод, із світла до темряви, балансує на межі щирої радості та безмежного відчаю. У музиці відчувається, навіть, поворот голови персонажа, адже всі музичні фрази продиктовані не словом, а внутрішнім станом, емоціями, психологічним поштовхом — композитор майже ніколи не писав на готові вірші, а його арії підтекстовувалися значно пізніше”, — сказав Б.Струтинський.

У святковій програмі вечора “Кальман. Король Оперети!” — масштабний концерт за участю вокалістів, хору, балету та оркестру Національної оперети, а також провідних артистів Будапештського театру оперети і мюзиклу. Серед номерів: брендові з “Сільви”, “Баядери”, “Фіалки Монмартру”, “Маріци”, “Голландочки”, а також прем’єри — арія Палі Рача з “Циган-прем’єр”, номер-сюрприз з оперети “Герцогиня з Чикаго” та інші.

"Окрім чарівної музики у яскравій, насиченій приємними несподіванками шоу-програмі, на глядачів чекає екскурс сторінками цікавих та важливих подій з життя І. Кальмана, святкова атмосфера, дружнє коло шанувальників видатного композитора та чимало сюрпризів, — зазначили організатори.

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути