chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві стартувала виборча кампанія у мери та Київраду

05 квітня 2014 о 21:54

5 квітня стартувала виборча кампанія з позачергових виборів Київського міського голови і депутатів столичної міської ради.

Термін повноважень обраних на них міського голови і депутатів столиці триватиме близько 1,5 років — до чергових місцевих виборів, які проводитимуться в жовтні 2015 на території всієї України.

Вибори міського голови проводитимуться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі, в один тур.
Перемогу здобуде кандидат, який набере найбільшу кількість голосів.

Разом з тим на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, що передбачає обрання міського голови Києва у два тури.

Вибори депутатів Київради проводитимуться за змішаною системою: половина — у мажоритарних округах, друга половина — за партійними списками.

Діючий склад Київради був обраний на позачергових виборах у 2008 році повністю за партійними списками.

Висування кандидатів у мери і депутатів Київради за партійними списками починається з 21 квітня (за 34 дні до дня виборів) і триває по 27 квітня; депутатів у мажоритарних округах — відповідно з 25 квітня (за 30 днів) — по 29 квітня.

Балотуватися одночасно і в мери, і в депутати Київради заборонено.

Про свій намір балотуватися на посаду мера Києва заявив лідер партії УДАР Віталій Кличко, який відмовився балотуватися в президенти.

Висунути свої кандидатури в мери Києва планують нардеп Леся Оробець, Микола Катеринчук, нинішній голова КМДА Володимир Бондаренко та інші.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути