chrome firefox opera safari iexplorer

Україна запропонує в ООН дати оцінку пропаганді у російських ЗМІ

28 квітня 2014 о 11:01

У понеділок у Нью-Йорку розпочинає роботу 36-та сесія Комітету з питань інформації ООН, на якій українська делегація має намір ініціювати питання щодо належної оцінки пропагандистської діяльності російських мас-медіа у контексті подій навколо України.

Текст запланованого звернення представника України в Комітеті Єгора Пивоварова Укрінформ отримав на умовах ексклюзиву в Постійному представництві України при ООН.

У документі, зокрема, йдеться, що делегація України «наполегливо звертатиметься» до Комітету та керівництва ООН «дати належну оцінку попранню етичних і професійних засад журналістики російськими медіа, їх ролі у розпалюванні ворожнечі між народами України та Росії — дружніми народами, пов'язаними багатовіковими спільними культурними й історичними традиціями, принесеними в жертву амбіціям однієї конкретної особи».

У тексті заяви констатується, що зараз понад 70 відсотків ефірного часу новин центральних телеканалів РФ присвячені «спотворенню» подій на Сході України. «Моніторинг ефірів, проведений українськими компетентними службами, доводить, що фальсифікація правди та „зомбування“ глядачів у РФ постановочними сюжетами в дусі „поганого театру“ набуло ознак антиукраїнської істерії», — зазначається у зверненні.

Водночас у документі порівнюються схожі факти діяльності «окупаційних сил» у Криму та на Сході України, спрямовані на нав'язування українському населенню російської пропаганди. Зокрема, звертається увага на захоплення окупантами, в першу чергу, телестанцій і переключення їх мовлення з українських телеканалів на російські. «Синхронність цих сценаріїв та однотипність дій загарбників — ще одне свідчення того, що всім цим керує один центр», — йдеться в документі.

У заяві наголошується, що у випадку ситуації навколо України інформація стала не способом донесення правди, примирення та пошуку консолідації, а «жорстоким цинічним інструментом штучного розділення українського суспільства, методом поширення паніки, страху і відвертої брехні про розвиток подій на окупованих українських територіях».

Крім того, представник України має намір офіційно оголосити про вимогу до російської сторони «вплинути на сепаратистів (на Сході України. — Ред.) з метою звільнення захоплених журналістів та не перешкоджати їхній професійній діяльності».

Чергова, 36-та сесія Комітету з питань інформації розпочне роботу в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 28 квітня о 10-й годині за місцевим часом (о 17-й за Києвом). Сесія триватиме до 9 травня.

Комітет є допоміжним органом Організації та опікується питаннями суспільної інформації. У 2012 році представник України був обраний і залишається донині віце-головою Комітету з питань інформації ООН.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути