chrome firefox opera safari iexplorer

Весна приносить втому і в’ялість: 5 порад щоб бути енергійним

11 квітня 2014 о 11:46

Весна — це час коли пташки починають радісно співати, а квіти цвісти. А що люди? Люди радіють весні, але чомусь почувають себе втомлено і в’яло — страждають на весняну втому. Це не хвороба, але все ж негативно впливає на фізичне та душевне самопочуття людей восени. Це так зване «перемикання» організму із зимового до літнього ритму.

Тривалість дня та кількість світла впливає на всі органи, системи і клітини. Значну роль тут грають два гормони: гормон гарного настрою серотонін і гормон сну — мелатонін. Науковці з Університету Джорджтаун у Вашингтоні визначили, що основною причиною весняної втоми є низький рівень серотоніну.

Після довгої і темної зими серотоніну стає значно менше в організмі, навпроти цього, концентрації мелатоніну висока.

Найкраще лікування — денним світлом! До приємного, але незвичного тепла організм мусить звикнути. Його внутрішня температура взимку значно нижча ніж влітку. Коли тепло, кров’яні судини розширені, тиск знижений — а це втомлює людину. Хронобіолог Дітер Кунц стверджує, що «світло» — це ключовий фактор, щоб подолати весняну втому. Якомога більше денного світла, найкраще в першій половині дня, заводить хронобіологічні механізми.

Ці поради додадуть енергії весною:

Зарядитись світлом: світло активує організм. Сонце сприяє утворенню серотоніну, а це підіймає настрій. Кисневі ванни: свіже повітря заводить організм. Відкривайте вікна щоб запустити свіже повітря — це принесе мозку багато кисню і прожене втому.

Активно рухатись: спорт або прогулянки на свіжому повітрі стимулюють кровообіг і зарядять організм киснем.

Легка їжа. Більше їсти свіжі овочі та фрукти, які наситять організм додатковою порцією вітамінів та мінералів. Не спати багато.

Люди що страждають на весняну втому втрачають настрій щось робити. Але постійне лежання в ліжку — це не метод, щоб подолати сезонну сонливість. Краще чимось зайнятись, що приносить радість, наприклад, зустрітись з друзями, відвідати концерт чи сходити в кіно. Приємна активність сприяє виробленню гормону щастя серотоніну, так само як сонячне світло.