chrome firefox opera safari iexplorer

Ялтинський музей Лесі Українки можуть закрити

06 квітня 2014 о 20:29

У зв'язку з анексією Криму Росією під питанням залишається подальша доля музею Лесі Українки в Ялті, на базі якого проходять фестиваль «Лесина осінь» і конкурс «Кримська плеяда».

Спілка театральних діячів України вже традиційно проводить тут конкурс молодих українських акторів на найкраще читання творів Лесі Українки.

Як повідомили ZN.UA у НСТДУ, у найближчому майбутньому (з урахуванням нинішньої ситуації на півострові) подібний конкурс навряд чи можливий в Ялті. Найімовірніше, він переміститься до Луцька або Новоград-Волинського, місця, також пов'язаного з життям і творчістю Лесі.

Співробітники Ялтинського музею не ризикують давати великі коментарі та просять почекати хоча б місяць, доки ситуація більш-менш проясниться: «Поки що самі не знаємо, що відбувається. І не знаємо, що буде з нами завтра... Зараз якийсь перехідний період. Загалом, нам нічого не говорять про майбутнє».

Водночас до музею Лесі Українки часто навідуються російські телекомпанії: знімають тріщини в будинку, його запущений вигляд. Мовляв, подивіться, як Україна «піклувалася» про свої культурні цінності.

У різні періоди співробітниками Ялтинського музею було відправлено близько сотні листів до різних державних інстанцій України, до всіляких фондів — з проханням вберегти будинок від руйнування. Але ніхто так і не відгукнувся. Паралельно «на заздрість» Лесі бізнес-структури РФ кидали величезні гроші на відновлення «Білої дачі» Антона Чехова у тій самій Ялті.

Частина співробітників музею Лесі пропускає, що у зв'язку з обставинами, що склалися, робота цього українського музею в Ялті може бути припинена — аж до консервації об'єкту.

Ялтинський музей — один з чотирьох в Україні, що увіковічує геніального автора «Лісової пісні». Як відомо, в Криму поетеса прожила три роки, два з них — в Ялті. Тут народжені її прекрасні твори: «Касандра», «Над морем», «Кримські спогади».

Ще 1993р. під впливом української громадськості колишня експозиція «Леся Українка і Крим» знайшла інший статус — «Музей Лесі Українки».

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини культури

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути