chrome firefox opera safari iexplorer

Закон про люстрацію суддів набув чинності

11 квітня 2014 о 11:19

Сьогодні набув чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової системи України». Документ опублікований в парламентському виданні «Голос України» від 10 квітня 2014 року. Закон набуває чинності на наступний день після його публікації.

Відповідно до закону, тимчасова спеціальна комісія проводить перевірку суддів, щодо яких є сумніви, що вони приймали рішення відповідно до закону. Перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасової спеціальної комісії. Порядок створення такої комісії також визначений цим законом.

Підлягають перевірці судді, які, зокрема, приймали рішення про обмеження прав громадян на проведення мітингів і зборів в період з 21 листопада 2013 до вступу закону в силу, про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою осіб, які визнані політв'язнями, а також рішення про адміністративні стягнення з учасників акцій протесту в період з 21 листопада 2013 до вступу закону в силу і рішення про позбавлення статусу народного депутата тощо.

Встановлюються нові правила формування суддівських органів. Тепер на адміністративні посади судді обираються шляхом таємного голосування з числа суддів , що працюють у даному суді. Делегати на з'їзд суддів обираються конференціями суддів загальних, адміністративних і господарських судів у всіх областях України за принципом — один делегат від двадцяти суддів.

Раду суддів України обирають делегати з'їзду суддів. Новими членами Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також суддями Конституційного Суду України, які призначаються з'їздом суддів, можуть бути лише особи, призначені відповідно з вимогою даного закону.

У перехідних положеннях зазначено, що з моменту набрання чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого дані органи формуються відповідно до чинного законодавства.
Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила цей закон 8 квітня. За нього віддали голоси 234 народних депутата.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути