chrome firefox opera safari iexplorer

Зниклими на Майдані досі вважаються близько 120 осіб

10 квітня 2014 о 17:03

Досі зниклими під час подій на Майдані вважаються не менше 120 осіб, розповів під час прес-конференції Тарас Матвіїв, представник «Пошукової ініціативи Майдану». За його словами, ця цифра відносна, і, насправді, може бути більшою:

«Відносна інформація і про тих, хто знайшовся: важко зафіксувати точні дані. Зазвичай, інформація про зниклих надходить нам з кількох джерел. Це родичі, які точно знають, що людина поїхала на Майдан і не повернулася. Також — самооборонці. Тут два варіанти: наприклад, раптом щезла з палатки особа, яка там разом з кимось проживала певний час. Може, просто пішла кудись. Або ж люди точно знають, що слід обірвався після бойових дій. Є ще запити на людину, які я називаю „романтичними“: хтось когось побачив на Майдані, а потім не може знайти. І подають заяву на розшук. Тому 120 осіб — це приблизні дані на сьогодні»

За словами Матвієва, на гарячу лінію поступають дзвінки про ймовірне місцезнаходження зниклих. «Пошукова ініціатива Майдану» оглядає всі ці місця.

«Часто телефонують аноніми, розповідають, що бачили, чули, ніби у певних місцях закопували трупи. Ми прочесали Голосіївський ліс, Биківню, місця по Одеській трасі, Бабин Яр, інші лісосмуги. Трупів не знайшли. Знаходили речі. Наприклад, поряд з Биківнянським лісом бачили червону чоловічу куртку з чеком у кишені — за 18 лютого, на 400 грн. Ліки, їжа — те, що відповідало потребам Майдану на той час. Поряд валялася будівельна каска. Але людини не знайшли. З нами працюють археологи, журналісти, історики. Люди, які знають алгоритми роботи правоохоронних органів, розбираються у ґрунтах. Тобто, ймовірність, що ми б знайшли тіло, якби воно там було — 99%», — говорить Андрій Матвіїв.

«Ми уже розшукали живими більше десяти осіб. Деякі з них або не знали, що у розшуку, тому не повідомляли про себе, або навмисне не хочуть казати, що живі, де вони є. Багато хто після подій на Майдані заробив параною і боїться. Точно невідомо, скільки з цих 120 осіб живі. Але практика показує, що до цього більше зниклих майданівців знаходилися живими, ніж мертвими», — говорить ще один волонтер «Пошукової ініціативи Майдану» Микола Андрієвський.

Розділи: Суспільство