chrome firefox opera safari iexplorer

Більш як 50% українців хочуть вступу України до ЄС, за Митний союз лише 18% громадян — опитування

13 травня 2014 о 12:53

Більше половини українців — за вступ України до Європейського Союзу, за Митний союз виступає утричі менше громадян.

Про це свідчать передані УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці квітня.

Так, вступ до ЄС підтримують 52,4% опитаних, а приєднання до Митного союзу – лише 18%. При цьому майже стільки ж респондентів — 20,8% — обирають третій шлях – неприєднання до жодної з цих структур.

Найбільш активними прихильниками приєднання України до ЄС є жителі заходу (87,5%) і центру (65,8%). На півдні європейську і євразійську інтеграцію підтримують майже рівні частки опитаних (29,4% і 24,3%), але найчастіше — 35% — респонденти виступають проти інтеграції до ЄС і до Митного союзу. А на сході громадяни частіше віддають перевагу вступу до Митного союзу — 38%, ніж до ЄС — 25%.

По-різному респонденти оцінюють вплив окремих країн і міждержавних утворень на ситуацію в Україні. Найбільш позитивно — 48,6% — оцінюється вплив ЄС (негативні оцінки складають 27,5%). Неоднозначними є оцінки впливу США: 39,2% опитаних вважають цей вплив позитивним, 31,8% — негативним. При цьому найбільш негативно — 73,1% — громадяни характеризують вплив Росії. Лише кожен десятий — 10,3% — схильний вважати цей вплив позитивним.

Якщо на заході і в центрі вплив ЄС оцінюється позитивно — 80,6% і 58,6%, то на півдні та сході переважають негативні оцінки — 41,4% і 50,1% відповідно. Аналогічною є й картина регіональних оцінок впливу США. А щодо впливу Росії в усіх регіонах переважають негативні оцінки — від 97,4% на заході до 44,2% на сході.

Неоднозначними є позиції громадян щодо вступу до НАТО. На питання «Якби наступної неділі відбувся референдум щодо вступу до НАТО, як би Ви проголосували?» 36,7% респондентів відповіли, що вони проголосували б за вступ, 41,6% – проти. Найбільш активно — 67% — підтримують вступ до НАТО на заході України. В центрі висловили готовність приєднатися до НАТО 46,9% респондентів (27,7% – проти). Більшість респондентів півдня і сходу України проти членства в Північноатлантичному альянсі – 60% і 68,4% відповідно.

*** Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 25 по 29 квітня 2014 року. Було опитано 2012 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Проект здійснено за фінансової підтримки Уряду Канади, наданої через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Джерело: УНІАН
Розділи: Громадська думка

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути