chrome firefox opera safari iexplorer

Біженці з Криму проведуть з'їзд у Києві

08 травня 2014 о 16:08

23 травня вимушені переселенці з Криму проведуть у Києві перший з'їзд для напрацювання пропозицій владі України й міжнародним організаціям щодо рішення проблем українських громадян, які прибули на материк

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на прес-конференції в Києві член оргкомітету, член правління громадської організації «Союз вимушених переселенців» Андрій Іванець.

Як відомо, на материкову частину України, згідно з офіційною реєстрацією, прибули понад 7 тис. жителів Криму, але за неофіційними даними самих же переселенців, їх уже понад 15 тис. осіб. За інформацією переселенців, хоч і створені центри з надання їм допомоги практично при всіх органах самоврядування в різних регіонах, проте проблеми вирішуються повільно, зокрема проблеми переселення й працевлаштування.

За словами Іванця, представники цих центрів виконують усі інструкції, які їм дані, але часто немає можливостей у місцевих органів влади вирішити проблеми.

Він підкреслив, що не виключає збільшення числа вимушених переселенців із Криму надалі. У зв'язку з цим, за підтримки Адміністрації президента України створено оргкомітет і заплановано проведення першого з'їзду переселенців. З'їзд пройде на території Києво-Могилянської академії, де регулярно збирається кримська діаспора. Планується, що на з'їзд зберуться близько 200-300 осіб.

Як розповів голова громадської організації «Кримська діаспора» Анатолій Засоба, на з'їзд прибудуть представники поселень переселенців, представники громадських організацій, запрошені благодійні й міжнародні організації, представники місцевого самоврядування й вищих органів влади України. Передбачається, що кожна група поселенців виділить делегатами до 5 осіб (по одному делегату від 50 переселенців).

Засоба підкреслив, що з'їзд ставить перед собою мету напрацювати єдину стратегію й тактику поведінки з вирішення проблем переселенців. Відповідний документ буде надано на розгляд від імені з'їзду українській владі.

Засоба висловив надію, що вже на з'їзді представники Криму зможуть підписати певні документи про підтримку напрацьованих ініціатив.

Він підкреслив, що на з'їзд будуть запрошені й народні депутати, кандидати в президенти України, представники міністерств.

У свою чергу, голова правління благодійного фонду «Біженці з Криму» Микола Подоляко заявив, що на сьогоднішній день не виконується закон про тимчасово окуповану територію.

«Закон не виконується. І в ньому не врахували наші інтереси, що ми є переселенцями. Я, приміром, взагалі вважаю себе біженцем. Але як такого статусу нам не дають, відповідно, у нас немає ніякого соціального захисту. Тому звертаюся до Кабінету міністрів, до прем'єр-міністра Яценюка, щоб він налагодив роботу в частині хоча б мінімальної соціальної адаптації всіх громадян, які постраждали від вторгнення Росії на територію Криму», — сказав Подоляко.

Він звернувся до експертів і фахівців із проханням допомогти в розробці законодавства про забезпечення житлом вимушених переселенців.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути