chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відзначатиме День Перемоги під європейським символом

05 травня 2014 о 12:08

8 та 9 травня у Києві пройдуть заходи з відзначення завершення Другої світової війни у Європі та перемоги над нацизмом.

Цього року на офіційних заходах у Києві вперше буде вжито європейську символіку пам’яті полеглих у війні — червоний мак. Ідея та графічне втілення стало результатом співпраці Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України.

«Пропонуємо новий символ як виявив нашої поваги до тих, хто знищив нацизм. Це буде червоний мак – символ європейський та український. У наших піснях йдеться, що маки зацвітають там, де пролилася козацька кров», – заявив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у звернені прес-центру інституту.

Рішення використати європейську символіку прокоментував гендиректор НТКУ Зураб Аласанія: «День пам’яті, день капітуляції нацистської Німеччини. Треба було, як символ, щось знакове, що символізувало би не свято, яким війна не може бути за визначенням, а пам’ять та скорботу».

Графічне втілення — це алюзія з одного боку червоного маку, з іншого – кривавого сліду від кулі, передає глибину смислу війни, розповідає про страждання, про смерть, про героїзм, про мільйони загиблих – найголовніше і найстрашніше, що є у війні.

Логотип також містить гасло «Ніколи знову», бо в наших руках не допустити повторення жахіть війни 1939—1945 років.

«Друга світова війна була більшою, ніж Велика Вітчизняна. Зокрема, для України. Для України вона почалася в 1939 році, а не в 1941-му», — вважає харківських дизайнер, автор логотипу Сергій Мішакін.

Український інституту національної пам’яті закликає медіа та громадськість використовувати червоний мак, як український символ традиційних відзначень перемоги над нацизмом та завершення Другої світової війни Європі.

Офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни у Європі та перемоги над нацизмом цього року пройдуть 8 і 9 травня. Вшанування загиблих, як у Європі і світі, розпочнеться вже 8 травня – в день підписання капітуляції нацистською Німеччиною і продовжиться традиційно 9 травня.

На 8 травня між іншим запланована символічна подія «Перша хвилину миру». Як відомо, капітуляція Німеччини була підписана саме 8 травня пізно ввечері, формально саме в цей день завершилася війна у Європі. Таким чином цього року Україна розширяє відзначення пам’яті про війну, яка ніколи знову не повинна повторитися.

Організація заходів 8 травня також дозволить провести частину святкувань у єдності із іншими країнами антигітлерівської коаліції: Британією, Францією, США.

Основним місцем вшанування пам’яті полеглих у боротьбі з нацизмом 9 травня стануть Парк вічної слави та Софійська площі в Києві.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство