chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Вікіпедія має вже півмільйона статей

15 травня 2014 о 15:02

Українська Вікіпедія стала 16-ю у світі, яка досягла позначки у півмільйона статей. Про це «Рідній країні» повідомили у ГО «Вікімедіа Україна».

500-тисячною статтею стала стаття «Електронний газ», котра, проте, того ж дня була перейменована у статтю «Модель вільних електронів». Стаття описує одну з базових теорій фізики металів. Започаткував ювілейну статтю користувач, котрий редагує Вікіпедію під псевдонімом «Звірі». З його сторінки користувача видно, що його звати Максимом, він цікавиться квантовою теорією поля, фізикою елементарих частинок та космологією, має знання в області абстрактної математики, живе у Львові. Всього Максим започаткував в українській Вікіпедії 221 статтю.

Вікіпедія — вільна енциклопедія. Вона вільна і безплатна для користування і поширення. Вільна від реклами — підтримується за рахунок добровільних пожертв. Вільна для редагування. Вікіпедію добровільно і безоплатно створюють і редагують звичайні люди. Створювати, редагувати і навіть перейменовувати статті у ній просто — це може робити кожен, хто має базові навики роботи з комп'ютером.

Розмір і якість кожного мовного розділу Вікіпедії залежить від спроможності народів, що користуються цією мовою, творити інтелектуальний продукт. З наявністю потужної Вікіпедії також пов'язують майбутнє тієї чи іншої мови, її виживання і розвитку в епоху інформаційного суспільства.

Українська Вікіпедія серед усіх мовних розділів цієї вільної енциклопедії посідає 12-те місце за розміром бази даних. За відвідуваністю українська Вікіпедія вже четвертий місяць на 20 місці із показником понад 70 млн переглянутих протягом місяця сторінок.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути