chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені кажуть, що знайшли корабель Христофора Колумба

13 травня 2014 о 14:01

Вчені-археологи кажуть, що ймовірно їм вдалося відшукати потонулий 500 років тому флагман «Санта-Марія» Христофора Колумба.

Вони вважають, що залишки корабля знаходяться на дні Карибського моря біля північного узбережжя Гаїті. Кажуть, що можливо ця знахідка стане однією із найважливіших підводних археологічних відкриттів у світі, пише The Independent.

За словами одного із найкращих підводних археологічних слідчих Америки Баррі Кліффорда, географічна та підводна географія наводять на думку, що саме тут відбулася катастрофа Санта-Марії.

«Уряд Гаїті пішов нам на зустріч і тепер ми маємо продовжувати працювати з ними, щоб провести детальні археологічні розкопки», — каже він.

Досі команда Кліффорда здійснила неінвазивні пошукові роботи на місці — вони вимірювали та фотографували дно.

Ідентифікація місця катастрофи Санта-Марії стала можливою завдяки низці відкриттів, зроблених іншими археологами в 2003-ому році. Озброївшись ними та використовуючи щоденник Колумба, Кліффорд зміг виявити де відбулася катастрофа.

Докази є доволі суттєвими, бо вони збігаються із тим, як сам Христофор Колумб описував катастрофу у своєму щоденнику.

Христофор Колумб — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Санта-Марія — флагманський однопалубний трищогловий корабель, на якому Христофор Колумб в 1492 році відкрив Америку. Довжина судна складає від 21 до 25 метрів, воно могло вмістити до 40 осіб. Судно розбилося біля узбережжя Гаїті в 25 грудня 1942, коли наскочило на рифи.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути