chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра — 153-тя річниця перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі

21 травня 2014 о 12:04

Відучора на черкаській землі, на якій у Моринцях 200 років тому народився великий Кобзар, розпочалися Шевченківські дні. Вони триватимуть до 22 травня — 153-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі, повідомляє Україна молода.

Черкащину відвідають відомі шевченкознавці, громадські діячі, представники української діаспори та шанувальники поезії Тараса Шевченка з усіх куточків України. У Черкасах вшанування пророка народ розпочав покладанням квітів до його пам’ятника на Театральній площі. А на малій батьківщині поета пройшли заходи міжнародного шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» та всеукраїнського Шевченківського форуму «Свою Україну любіть».

Також у райцентрі Городище, неподалік якого жила сестра Тараса — Катерина і у якої він не раз бував, відбулося міжнародне мистецьке свято «Садок вишневий коло хати...» та культурно-мистецький фестиваль, участь у якому взяли більше трьохсот виконавців з районів області. Усі вони поклали квіти до підніжжя пам’ятника всесвітньо відомого композитора і співака Семена Гулака-Артемовського, який народився у Городищі й був близьким другом Тараса Шевченка.

У рамках нинішніх Шевченківських днів відзначає своє 25-річчя і Черкаський музей «Кобзаря», у якому зібрано оригінальну та рідкісну колекцію «Кобзарів» Тараса Шевченка. «За минулі роки наші фонди збільшилися у десять разів. У нас є навіть прижиттєвий «Кобзар», ми маємо колекцію перекладів творів Шевченка 150 мовами світу, художню колекцію «Шевченкіана» з портретами Тараса Григоровича», — хвалиться «Україні молодій» директор музею «Кобзаря» та прапраправнучка поета Ольга Шарапа.

Уже в наступні дні на Черкащині пройде засідання наукової академії «Тарас Шевченко в національному та світовому вимірах», пройдуть «круглі столи» на тему «Етнопсихологічні джерела й автобіографічні та біографічні аспекти творчості Тараса Шевченка» та «Національні та історіософські концепти Тараса Шевченка», покажуть художньо-документальний фільм «Експедиція».

А безпосередньо 22 травня в Успенському соборі Канева відбудеться поминальний молебень з нагоди 153-ї річниці перепоховання Т. Г. Шевченка на Чернечій горі, потім розпочнеться урочиста хода до могили поета «Останнім шляхом Кобзаря», відбудеться молитва за упокій Тараса Григоровича.

А по завершеннi на території Нижнього парку Шевченківського національного заповідника пройде нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!», пройде міжнародний фестиваль хорового співу «Чернеча гора», можна буде подивитися виставки творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва за участю українських майстрів та послухати у виконанні аматорських колективів України пісні та вірші Тараса Шевченка.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути