chrome firefox opera safari iexplorer

Нова влада продовжує боротьбу за Аграрний університет та його землі?

04 червня 2014 о 10:22

У вівторок, 3 червня, народний депутат Микола Томенко на своїй сторінці у Facebook написав такий пост:

«Цікава історія довкола Аграрного університету та його сімейного керівництва Мельничуків. Щойно закінчився черговий 7річний термін ректора, як кілька міністрів вже уряду Яценюка, всупереч позиції міністра освіти, кинулися рятувати ректора. Напередодні Мельничук «переконав» вчену раду віддати чергові 120 га невідомому забудовнику і,диво, одразу ж кілька міністрів запропонували продовжити його ректорство на 3 роки. Сумно, що в цій небезкоштовній грі використали і Майдан. Самооборонці приїхали в університет захищати... друга Азарова і Клюєва від Сергія Квіта і Станіслава Ніколаєнка. Проте, зрозуміли,що їх використали. Отака історія нашого народу... Сьогодні спробую вияснити, хто з міністрів нинішнього уряду спокусився на землю від сім"ї Мельничуків!»

«Обозреватель» вирішив допомогти Миколі Томенку в його розслідуванні. За інформацією джерела цього видання в Кабміні, лобіює інтереси ректора Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП, колишній Аграрний університет) Дмитра Мельничука Міністр аграрної політики і продовольства, «свободівець» Ігор Швайка.

Розуміючи, що Міністр освіти і науки Сергій Квіт виступає за відчуження корумпованого ректора і пропонує призначити замість нього Станіслава Ніколаєнка, пан Швайка вирішив провернути адміністративне ноу-хау. «Свободівець» хоче відібрати в Квіта право призначати ректора НУБіП, для чого спробує винести питання про це на засідання Кабміну, яке відбудеться 4 червня. А чи з'явиться відповідний пункт на порядку денному, залежить від Остапа Семерка

obozrevatel.com

 obozrevatel.com

Ось такий, на перший погляд, несподіваний урядовий скандал довкола, здавалося б, звичайного ректорського посту.

30-РІЧНИЙ «СПРУТ»

Насправді, обізнані люди говорять, що з крісла ректора НУБіП проглядаються широкі «фінансові горизонти». Саме тому Дмитро Мельничук, отримавши посаду 30 (!) років тому, в далекому 1984-му, всіма правдами і неправдами тримається за неї до цих пір. І не просто тримається, а вміло розвиває кланову схему. Так, його молодший син Максим – проректор університету з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності.

Старший син Сергій – член вченої ради університету, директор Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів і безпеки життя. Дружина ректора працює на одній із кафедр... В цілому, за інформацією ЗМІ, Дмитро Мельничук влаштував на роботу в НУБіП 29 своїх близьких і далеких родичів. «По одному – за кожен рік роботи», – жартують співробітники вишу.

Злагоджені дії великої і ненаситної «сім'ї» Мельничуків призвели до сумних наслідків. В університеті значно виросла плата за навчання і з'явилась дивне нововведення – плата за перездачу заліків і іспитів. Втім, це ще «квіточки» – такий собі офіційно оформлений рекет. А є справи і набагато серйозніші.

РОЗДАВАЙ І ВОЛОДАРЮЙ

Пригадаємо, зокрема, про згадані у пості Томенка гектари землі, які дивним чином вплинули на долю нашого героя. Судить самі. Термін дії договору між Кабміном і Мельничуком закінчився 1 червня 2014 року. Напередодні всі були упевнені, що одіозного ректора, що вірою і правдою служив КПУ і всім подальшим українським режимам, нарешті відправлять у відставку.

Проте 28 травня НУБіП передав Бучацькій міськраді 120 га землі. За ринковою ціною, коштують вони близько $24 млн! Чи не шикарний подарунок з боку бідного вишу, що збирає побори зі студентів?! Але саме після цього дехто в Кабміні знову захотів бачити Мельничука в кріслі ректора…

І подібні комбінації з землею і майном університету його керівник із товаришами провертали не раз.

Так, в грудні 2010 року мас-медіа опублікували результати перевірки університету з боку Контрольно-ревізійного управління. Планова ревізія фінансово-господарської діяльності НУБіП і його 19 структурних підрозділів виявила порушень на суму майже 100 млн грн.! Причина більшості збитків, як наголошувалося, – «корупція у вищому керівництві університету». За ініціативою ректора, ряд підрозділів не були переведені на казначейське обслуговування, а їх доходи не враховувалися до кошторису університету, що призвело до використання без контролю з боку Держказначейства коштів на суму більше 83 млн грн.

КРУ також виявила факти розкрадання і незаконного продажу майна і земель НУБіП на суму 117,5 млн грн.

На думку КРУ, схема працювала так: ректор університету Дмитро Мельничук умисне не переоформляв державні акти на право постійного користування земельними ділянками підприємств, правонаслідувачем яких є НУБіП. Адже якби ці держакти були переоформлені, то Мельничук і «Ко» не змогли б відкрито продавати університетські землі. Крім того, більшість структурних підрозділів НУБіП не відображені в обліку вартості наданих їм в постійне користування земельних ділянок, не була проведена індексація житлового фонду, не оприбутковані придбані цінності, а вартість їхніх активів занижена на 57 млн грн.

Як повідомляють різні джерела, більшість операцій з продажу земель і майна НУБіП проходили через компанії сина ректора – проректора університету Максима Мельничука. «Родинний підряд» працював ефективно і чужих на свою вотчину не пускав.

Саме під особистим контролем Максима Мельничука із земель Мукачівського аграрного технікуму були передані фізичним особам в приватну власність земельні ділянки площею 0,2 га. Аналогічно, нібито з причин «порушення університетом вимог земельного законодавства», Фороською селищною радою (АР Крим) винесена ухвала про відчуження земельної ділянки площею більше 14 га.

Розпорядженням Макарівської райадміністрації Київської області нібито «без дозволу» університету передані в оренду ПП «Стіс» лісові землі Боярської лісової дослідної станції площею 6 га. Проте користувачеві земель – університету – збитки за їх відчуження на суму майже 0,3 млн грн. не відшкодовані... І так далі, і тому подібне.

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

В 2010 році сім'ї Мельничуків вдалося уникнути відповідальності. Клан Януковича надійно прикривав менші клани, не забуваючи брати відсоток і вибудувавши тим самим класичну корупційну піраміду.

Була надія, що нова влада зламає схеми попередників і покарає хабарників. У випадку з Мельничуком, першим крок могло стати його звільнення з поста ректора і подальше розслідування діяльності цієї сім'ї компетентними органами. Але, схоже, дехто в нинішній владі вважає інакше і намагається використовувати Мельничука в своїх інтересах.

Хто саме? Про це ми дізнаємося вже незабаром – 4 червня, після засідання Кабміну, пише «Обозреватель».

Розділи: Новини освіти

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути