chrome firefox opera safari iexplorer

Переселенцям і мирним жителям сходу потрібні соціальний захист і робота — круглий стіл

24 червня 2014 о 14:48

Активісти ініціативи «Дорога життя» спільно з експертами підготували пакет пропозицій до Президента, уряду та парламенту щодо підтримки тимчасових переселенців і мирних жителів Сходу...

Про це під час круглого столу «Соціальний захист мирних жителів Сходу України», який сьогодні відбувся в Києві, сказала ініціатор руху Наталія Королевська.

«Перше, що потрібно зробити — це забезпечити безумовну та своєчасну виплату пенсій і соціальних виплат усім без винятку громадянам в Донецькій і Луганській області, розблокувати казначейські рахунки держпідприємств і соціальних установ. Також важливо відновити водо-, газо — і енергопостачання об'єктів соціальної, медичної та освітньої інфраструктури цих регіонів», — сказала вона.

Крім цього, за словами Королевської, необхідно негайно розробити і затвердити програму соціального захисту людей, постраждалих від бойових дій. У ній повинно бути передбачено відшкодування втрат, яких люди зазнали внаслідок бойових дій, надання грошової компенсації тимчасовим переселенцям.

«Окремий комплекс заходів повинен бути присвячений працевлаштуванню людей, які внаслідок конфлікту втратили роботу. Для цього необхідно впровадити досвід роботи «мобільних бригад служби зайнятості». Щоб не тільки люди ходили шукати роботу. Але до людей приходили з центрів зайнятості та пропонували роботу», — сказала вона.

Так само Наталія Королевська зазначила важливість внесення змін у закон про зайнятість, які спростять процедуру проведення громадських робіт. «Адже в рамках повернення Сходу до нормального життя цей інструмент може стати дуже ефективним і з погляду надання роботи людям, і з точки зору робіт з відновлення інфраструктури, ремонту приміщень і т.д.», — сказала вона.

Ще одним напрямом роботи, за словами Наталії Королевської, є низка заходів щодо підтримки підприємств і збереження робочих місць до нормалізації ситуації. Для цього активісти ініціативи «Дорога життя» пропонують надавати пільгові кредити бізнесу, автоматичне повернення ПДВ підприємствам-експортерам, мораторій на перевірки бізнесу, запровадження процедури державних закупівель у підприємств регіону, а так само механізми компенсації ЄСВ (єдиного соціального внеску) для збереження робочих місць.

«Такі дії допоможуть запобігти соціальній катастрофі і відновити мирне життя на сході України», — підсумувала Наталія Королевська.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути