chrome firefox opera safari iexplorer

Проїзд, ЖКГ, алкоголь і тютюн: що подорожчає і що подешевшає в Києві з 1 липня

25 червня 2014 о 10:06

Киянам варто морально підготуватися до нового удару по гаманцях.

На початку другого місяця літа подорожчають послуги ЖКГ та проїзд у поїздах, зате овочі та фрукти продовжать дешевшати.

 Що подорожчає

Нові тарифи на послуги ЖКГ

У липні вперше українці платитимуть за електроенергію за новими тарифами. Їх хоч і підняли в цьому місяці, але платіжки заповнювати доведеться в наступному.

Так, для населення, що проживає в житлових будинках, обладнаних газовими або іншими плитами (крім кухонних електричних плит) тарифи будуть такими:

до 150 кВт / год електричної енергії на місяць — 30,84 коп. за 1 кВт / ч. Зараз цей тариф становить 28,02 коп. Таким чином, він підвищений на 10%;

понад 150 кВт / год до 800 кВт / год — 41,94 коп. за 1 кВт / год;

більше 800 кВт / год — 134,04 коп. за 1 кВт / ч.

У той же час для населення, що проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електричними плитами, встановлюються такі тарифи:

до 250 кВт / год електричної енергії на місяць — 23,7 коп. за 1 кВт / год;

більше 250 кВт / год до 800 кВт / год — 32,22 коп. за 1 кВт / год;

більше 800 кВт / год — 134,04 коп. за 1 кВт / ч.

Крім того, з 1 липня зростає вартість опалення та гарячої води у всіх містах України. Тарифи відрізняються залежно від регіону. Так в Києві тарифи на гаряче водопостачання та опалення зростуть майже на 70% і 60% відповідно.

Зростуть у ціні квитки на поїзд

Швидше за все, з 1 липня подорожчає проїзд залізницею. Ще в травні «Укрзалізниця» запропонувала провести індексацію тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні, двічі підвищивши їх на 10%. Перше підвищення якраз і намічено на 1 липня.

"Передбачено підвищення вартості поїздки залізницею по Україні в два етапи — по 10% у липні та жовтні 2014 року, в усіх категоріях пасажирських вагонів, крім СВ і поїздів Інтерсіті +. Тобто підвищення тарифів у грудні 2014 року до грудня попереднього року складе 21%. Тариф на перевезення багажу та вантажобагажу змінюватися не буде, — розповіли у відомстві. — Наприклад, зараз вартість проїзду в плацкартному вагоні фірмового поїзда № 81 Київ — Ужгород (915 км), при дії коефіцієнта по днях тижня 1,0, становить 135,99 грн., в купейному — 237,09 грн. Після першого етапу підвищення тарифів вартість проїзду становитиме 146,53 грн., в купейному — 257,75 грн.

Однак, варто відзначити, що на момент написання матеріалу ці пропозиції перебували на затвердження в Міністерстві інфраструктури України.

Збільшаться розтрати на шкідливі звички

Не встигли любителі «зеленого змія» відійти від червневого подорожчання алкоголю, як їм доведеться готуватися до нового. У середині червня в магазинах різко подорожчали міцні алкогольні напої. Так, найдешевша пляшка горілки подорожчала з 30,10 грн. до 34,90 грн. Тризірковий коньяк виріс у ціні в півтора рази — з 38,90 грн. до 59,01 грн. Чотиризірковий — з 43,90 грн. до 64,90, а п'ять зірок — з 49,4 грн до 69 грн.

Крім того, мінімальна ціна на ром, віскі, джини і т.п. міцні напої зросте з 59 грн. до 88,5 грн. за півлітрову пляшку.

У цьому місяці ціни будуть нестабільними, тому є сенс закупити алкоголь. Тому як з 1 серпня півлітрова пляшка горілки подорожчає до 39,9 грн. Таким чином, за півтора місяця «біленька» подорожчає на третину.

Якщо ж ви і курите, то у нас для вас ще одна погана новина. З 1 липня підвищуються акцизні ставки на тютюн. Пачка сигарет зросте в ціні на 3 гривні.

Що подешевшає

Єдиною гарною новиною може стати зниження цін на овочі та фрукти. Щотижня вони дешевшають на кілька відсотків, але не так, як це було в минулі роки.

На ринках дешевшають овочі та фрукти.

«Як правило, ціни на плодоовочеву продукцію до середині червня починають стрімко знижуватися під впливом різкого зростання пропозиції ранньої продукції. Проте цього року внаслідок несприятливих погодних умов темпи зниження цін в два рази нижче, ніж роком раніше, — говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту» АПК-Інформ: овочі та фрукти ". — Минулого тижня головною причиною зниження вартості плодоовочевого кошика стало зниження цін на тепличні томати, на малину і капусту, в той же час дещо зросли ціни на ранню картоплю, огірок і суницю садову, сезон вирощування якої закінчується ".

За її словами, до кінця місяця люди будуть купувати більше ранньої картоплі і сезонних овочів, пік споживання яких припадає на липень-серпень.

Якщо ви ще не наїлися ягід, то поспішіть. До середини липня протримається полуниця. Але кожну тиждень вона буде дорожчати. Зате після неї з'являться на прилавках яблука, вирощені в Україні, і тоді ціна на них впаде з нинішніх 10-15 грн. до 5-7 грн. за кілограм.

До середини місяця повинні подешевшати і кісточкові — абрикоси та персики. Їх ціна впаде до 20-25 грн. / Кг.

Джерело: imolod.com.ua
Розділи: Суспільство