chrome firefox opera safari iexplorer

У 23 містах України покажуть фільми дебютантів на найкоротшому фестивалі України

26 червня 2014 о 13:53

Із вечора до світанку з 28 на 29 червня відбудеться сімнадцятий фестиваль українського короткометражного кіно і телепроектів «Відкрита ніч».

Уперше ця подія пройде одночасно в більш ніж двадцяти населених пунктах України, а також у Варшаві, повідомляє Україна молода.

Фестиваль україномовного кіно, який у 1997 році започаткував режисер Михайло Іллєнко, вважається чи не найменшим у світі. Він триває лише одну коротку ніч iз суботи на останню неділю червня.

Раніше незмінним місцем проведення фестивалю була вершина гори на Андріївському узвозі. Та кілька років тому ситуація змінилася. «Відкриту ніч» через фінансові та технічні проблеми довелося перенести.

Цього року головним майданчиком стане галерея «Арт-причал» на Подолі (вулиця Спаська). Паралельно з Києвом понад 35 короткометражних (а також фрагментів повнометражних) фільмів з 22.00 до 04.00 показуватимуть у Львові в «Музеї Ідей», Івано-Франківську — в кінотеатрі «Люм’єр», Дніпродзержинську — в кінозалі музею історії, селі Легедзине — в державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура», селі Обирок — на Художньому хуторі «Обирок», Запоріжжі — у кіноклубі «Восхождение», Копичинцях — у Копичинському музеї театрального мистецтва Тернопільщини, Миколаєві — в кiноклубі RealityShiftCinema, Прилуках — у громадській організації «Творче об’єднання «Art-Тема», Полтаві — у Всеукраїнському товаристві «Просвіта ім. Т. Шевченка», Чернівцях — у Чернівецькій міській раді, Каневі — у Східноєвропейському університеті економіки та менеджменту, Кривому Розі в культурно-громадському центрі «Шелтер плюс», Харкові — в арт-кафе «Агата», Рівному — в ресторані «Шкварочка» і кіноклубі «Гонзо», Варшаві — у Fundacja Otwarty Dialog, Дніпропетровську — в галереї «Арт-Світ», Вінниці — в «Бідняжкіному Домі», Маріуполі — в Палаці мистецтв «Молодіжний».

«Відкрита Ніч — Дубль 17» — не є міжнародним, а винятково національним фестивалем. Він має на меті ознайомити кіноманів із найцікавішими зразками професійних, дебютних та альтернативних кіно-відеоробіт українських кінематографістів за останній рік.

Основну програму розділено на студентський і професійний конкурси. Переможців визначатимуть у номінаціях: ігровий фільм, неігровий фільм, анімаційний фільм, краща операторська, краща режисерська робота, краща акторська робота.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути