chrome firefox opera safari iexplorer

У Криму після анексії вперше не будуть офіційно відзначати Трійцю

08 червня 2014 о 10:12

8 червня 2014 православні та греко-католики України відзначають одне з найголовніших церковних свято – День Святої Трійці. Це свято є державним в Україні. Однак після анексії Криму Росією свято втратило державний статус на території півострова, а наступний за ним день, в який відзначають День Святого Духа, оголошений в Криму робочим, повідомляє «Релігія в Україні».

Трійця відзначається на 50-й день після Великодня і належить до числа дванадесятих свят. Цього дня віруючі особливо прославляють всі три іпостасі єдиного Бога – Отця, Сина і Святого Духа. Також це свято називається «П'ятидесятницею», так як зішестя Святого Духа на апостолів звершилося в п'ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа (Бога Сина, який воплотився).

В Україні, на відміну від Росії, обидва свята – День Трійці і День Святого Духа – офіційно є святковими і вихідними днями. Після анексії Криму Росією на півострові введений Трудовий кодекс Російської Федерації, в якому відсутня ціла низка свят, які раніше офіційно відзначалися в Криму, в тому числі Трійця і Великдень.

Єпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського Патріархату Климент вже давав коментар з цього приводу. «Як може ставитися православний архиєрей до того, що православних людей позбавляють одного з їхніх головних свят у році? У мене немає захоплення з приводу того, що відбувається. Якщо далі так триватиме, це призведе до радянської влади. Духовності в Криму взагалі може не залишитися», – цитувало його напередодні Великодня 2014 видання "Крим-реалії ".

Нагадаємо, що раніше уряд Криму заявляв про готовність оголосити півострів гральної зоною Росії (центром азартних ігор). Законопроект про створення гральної зони в Криму в квітні цього року вніс до Держдуми РФ Президент Росії Володимир Путін.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути