chrome firefox opera safari iexplorer

Українську молодь кличуть вчитись до Європи

25 червня 2014 о 11:44

З 2014 року ЄС запускає нову освітню програму Еразмус+, яка пропонує українській молоді широкі можливості для освітніх, наукових та молодіжних обмінів. Відтак за оцінками Європейської Комісії, в рамках цієї програми, впродовж 2014 – 2020 років, понад 4000 українських студентів зможуть взяти участь в університетських програмах обміну та понад 7000 – в молодіжних проектах Еразмус+.

Програма Еразмус+ повністю фінансуються Європейським Союзом та покликана активніше інтегрувати систему вищої освіти  країн-партнерів ЄС, включно з Україною, в європейський освітній простір, інформує Бюлетень представництва ЄС в Україні.

Європейські освітні проекти не є новими для українців. Уже не перший рік вони мають можливість здобувати європейську освіту на рівні магістра та вище в рамках програми «Еразмус Мундус».   Власне, сама програма «Еразмус Мундус» з наступного навчального року стане частиною ширшої програми «Еразмус+».

Магістерські та аспірантські програми «Еразмус Мундус» адмініструються консорціумом кількох університетів. Це дозволяє не тільки навчатись в двох і більше університетах, але і отримати одразу декілька дипломів після успішного завершення  навчання. З поміж іншого, навчання на програмах «Еразмус Мундус» виділяється своєю інтенсивністю та можливістю на щоденній основі жити серед своїх однолітків практично з усіх європейських країн.

Вища якість європейської освіти в порівнянні з українською також  доволі часто називається серед мотивів участі в програмі «Еразмус Мундус». Якщо в Україні університети доволі часто заохочують заучування набору фактів без їхнього критичного осмислення, то в Європі професори в першу чергу вчать студентів думати, – зазначають українські випускники програм «Еразмус Мундус». Європейські університети також дають більше свободи своїм студентам: вони можуть самостійно обирати навчальні предмети, їхню присутність на лекціях не контролюють. Власне, лише студент несе відповідальність за свою освіту. Звісно, матеріально-технічна база європейських ВНЗ та ресурси їхніх бібліотек також якісно виділяють європейську освіту від більшості українських університетів.

Досвід навчальної мобільності та проживання в багатокультурному середовищі також позитивно сприяє в подальшій професійній реалізації  як в Європі, так і в Україні. Українські випускники європейських освітніх програм краще адаптуються до змін на ринках праці. Дуже часто наявність європейського диплому є підтвердженням не тільки професійних навичок, але і володіння іноземними мовами, передусім англійською. Наші респонденти, зокрема, працюють зараз в міжнародних проектах, посольствах чи продовжують своє навчання на рівні докторських студій.

Як взяти участь в освітній програмі.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Новини освіти

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути