chrome firefox opera safari iexplorer

Українських школярів можуть зобов’язати співати перед уроками гімн України

05 червня 2014 о 11:02

Діти зараз добровільно демонструють любов до батьківщини, а примус до патріотизму може мати зворотний ефект.
 
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття за основу законопроекту № 3683, який зобов’язує школярів і вчителів співати гімн України під час підняття державного прапора щопонеділка на початку першого уроку. Крім того, на думку народних обранців, в усіх дитсадках, школах та позашкільних навчальних закладах повинні бути розміщені державний прапор і герб України, а вчителі повинні будуть роз’яснювати дітям ідейну суть і правила використання державних символів. А ось в яку суму українському бюджету обійдеться закупівля державної символіки – автори законопроекту не уточнюють.
 
Ці нововведення, як вважають народні депутати, сформують у молоді почуття патріотизму та національної свідомості. Однак дуже сумнівно, що обов’язкове співання гімну щопонеділка посилить любов молоді до України. “Це не дуже хороша ідея – формалізувати патріотичне виховання. Це повинно бути бажання самих дітей – співати гімн, вивішувати державні прапори. Після нападу Росії на Україну рівень патріотизму українців значно посилився, але не треба змушувати людей щось робити за наказом”, – поділився своєю думкою в коментарі ” ДС” гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто.
 
Зараз українські діти добровільно демонструють любов до своєї країни. На свято останнього дзвоника школярі масово прийшли в національних вишиванках і з жовто-блакитними повітряними кулями. Причому, ця патріотична акція не була організована централізовано, але її підтримали безліч міст України. На останньому дзвонику в окупованій Росією Ялті школярі, почувши музику російського гімну, доклали руку до серця і заспівали національний гімн України.
 
До речі, в деяких школах Києва, Тернополя та інших українських міст традицію співати державний гімн намагалися ввести кілька років тому. Але з цієї затії нічого не вийшло, і адміністраціям шкіл незабаром довелося відмовитися від такої форми патріотичного виховання.
 
Обов’язкове виконання гімну прийнято в деяких країнах світу. Так, три роки тому влада латиноамериканської республіки Нікарагуа наказали учням виконувати гімн країни щодня перед заняттями, причому відмова співати загрожує адміністративним покаранням. Молдавських школярів теж хочуть змусити виконувати гімн один раз на тиждень – по понеділках. Уряд Молдови затвердив відповідні поправки в закон про гімн, тепер він направлений на розгляд парламенту. Насильно прищеплюють патріотизм і в Росії. Президент РФ Володимир Путін підписав закон, згідно з яким з 1 вересня 2014 державний прапор повинен бути постійно вивішений на будівлях шкіл, а учні повинні виконувати гімн на початку кожного навчального року, а також при проведенні різних свят і спортивних змагань. Чи хоче Україна в цю компанію?

Джерело: vsiknygy.net.ua
Розділи: Новини освіти

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути