chrome firefox opera safari iexplorer

Український «Артек» переїхав до п'ятизіркових Карпат

18 червня 2014 о 14:36

На вісімдесят дев'ятому році свого життя «Артек» переїхав у Карпати, де він «оселився» на території туристичного комплексу «Буковель». Перша зміна розпочалася символічно 16 червня – саме цього дня 1925-го року засновано легендарний дитячий табір, ідеться в сюжеті ТСН. 

Серед 156 юних відпочивальників першої зміни є й артеківці з досвідом. Їм вистачило одного дня, аби зрозуміти – новостворений карпатський Міжнародний дитячий центр від легендарного кримського відрізнятиметься хіба що географічним розташуванням. «Нові враження, нові емоції, чудова природа. І головне — збереглася та ж „артеківська“ атмосфера», — каже артеківка з шестирічним «досвідом» Альона Михайленко. 

Сюди, на «Буковель», переїхали майже сорок досвідчених артеківських педагогів, які не захотіли працювати в анексованому Криму. «Я зі своїм чоловіком, як артеківська родина, думали, що все життя проведемо там. Мій чоловік був у кримському „Артеку“ замдиректора в одному з таборів, а я була художнім керівником. Особисто я пропрацювала майже 5 років в кримському „Артеці“, а чоловік – 7», — розповідає заступник директора МДЦ «Артек-Карпати» Олена Довженко. Але зв'язку з окупованим Артеком в Криму вони не втрачають.

В «Артек-Карпати» із собою привезли й усі традиції: від «артеківської ромашки», що символізує єдність дітей усього світу, до гімну. Його, щоправда, довелося переписати з урахуванням «нової географії». Виконати ж доручили Тоні Матвієнко.

А новим символом «Артек-Карпати» стало кумедне ведмежатко Бука. У новоствореному Міжнародному дитячому центрі три табори: туристичний — на березі озера в наметах, для іншого — «Буковель» віддав свої шале, а в п'ятизірковому готелі на схилі гори, дітлахи вивчатимуть англійську. Артеківці, тим часом, в очікування найкращого літа в своєму житті, адже хочеться походити у походи, з музикою, друзями. Після видовищного фаєр-шоу, апофеозом свята стала ватра — таку саму на початку та наприкінці кожної зміни завжди запалювали й у кримському «Артеці». Її «вугілля» артеківці забирають додому, на згадку. Так буде й у Карпатах.

Джерело: Експрес
Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути