chrome firefox opera safari iexplorer

Українці у Вашингтоні вшанували 50-річчя пам'ятника Шевченку

30 червня 2014 о 10:41

Українська громада в Сполучених Штатах ушанувала 50-річний ювілей відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку в Вашингтоні, згадавши про неймовірні зусилля, які довелося докласти до цього в 1960-х роках.

Урочиста церемонія в американській столиці відбулася вихідними, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ця дата є святом українства. Громада довго працювала, щоби пам'ятник тут з'явився та об'єднував українців не тільки в Вашингтоні, але й у Америці в цілому», — зазначив у коментарі агентству посол України в США Олександр Моцик.

Він підкреслив, що люди приходять до Кобзаря, «щоби вклонитися Україні та відчути себе частиною великого українського народу».

Історія зведення пам’ятника Шевченку в американській столиці була досить драматичною й тривала майже п’ять років. Тоді комуністичні антиукраїнські сили настирливо домагалися від Конгресу скасування ухваленого ним закону про будівництво монументу. Навіть після освячення майданчику під монумент робилися спроби переглянути вирішене питання. Утім, пам'ятник був відкритий 27 червня 1964 року.

В той день до Шевченка прибуло понад 100 тис. людей з Канади, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австралії.

На церемонії відкриття монументу виступив тодішній президент США Дуайт Ейзенхауер, який зауважив: «Величний похід від монумента Вашингтону до пам'ятника Тарасу Шевченку запалить тут новий світовий рух у серцях, умах, словах і справах людей, безперервний рух – в ім'я незалежності та волі всіх народів та всіх поневолених націй в усьому світі».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути