chrome firefox opera safari iexplorer

Чому підвищуються тарифи на комунальні послуги?

01 липня 2014 о 09:37

З першого липня в Україні зросли тарифи на всі види комунальних послуг: електроенергію, газ, водопостачання та водовідведення. Із збільшенням вартості теплової енергії, зросте ціна на підігрів води. Для таких дій, з боку держави, є низка підстав.

Найголовніше це те, що діючі тарифи мають соціальний характер. Послуги надавалися та вироблялися за сучасними цінами, але їхня вартість для населення була в декілька разів меншою. На жаль, виплачувати дотації та фінансувати комунальні послуги з державного бюджету вже неможливо. Окрім того, Україна потрапила у складну суспільно-політичну ситуацію. Тому керівництво держави вимушено звертатися за фінансовою допомогою до економічно стабільних країн, які можуть надати певні кошти. Але, звичайно, міжнародним фінансовим організаціям необхідні гарантії своєчасного погашення кредиту, зокрема, надходження прибутку до державної скарбниці. «Серед основних умов, які висунув Україні Міжнародний валютний фонд, найпершою є припинення постачання комунальних послуг населенню на соціальних засадах, тобто почати продавати їх людям за ціною, якої вони реально коштують», – розповідає начальник житлово-комунального відділу виконкому Олександр Волков.

Ще одним, не менш важливим фактором, який впливає на вартість комунальних послуг є ціна природного газу. Особливо стрімко вона почала підвищуватися останні декілька років, хоча й до цього газ коштував недешево. Разом з тим, буде збільшено вартість підігріву води, адже раніше різницю у тарифах сплачувала держава. Особливо підвищення вартості відчуватиметься з початком опалювального сезону, адже раніше частину коштів, постачальнику природного газу для населення, сплачувала держава, за рахунок державних субвенцій та дотацій.

З першого липня різниця у тарифах для комунальних підприємств компенсуватися не буде. Відповідно, вартість 1000 куб газу стане більшою. «Це ті гроші, які постачальники вимагатимуть від підприємств, які надають дану послугу населенню. У свою чергу комунальним підприємствам необхідно зібрати дану суму з користувачів», – пояснює Олександр Волков.

На жаль, органи місцевого самоврядування не можуть вплинути на дану ситуацію, адже контроль за розрахунок тарифів взяли на себе відповідні державні установи, а саме Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі – НКРЕ). Вона встановлює тарифи на водопостачання, теплопостачання та електроенергію. Таким чином вишнівські підприємства, які надають дані послуги населенню, надіслали всі необхідні документи та розрахунки до НКРЕ. Тепер залишається лише чекати, поки кваліфіковані спеціалісти здійснять перерахунок тарифів.

Необхідно розуміти, що від вартості однієї Г/кал теплової енергії залежатиме підігрів одного квадратного метра приміщення та одного літра води. Всі розрахунки базуються на ціні теплової енергії.

Варто зазначити, що станом на 26 червня представники міської влади та комунальних підприємств Вишневого ще не отримали офіційних документів, у яких розрахована вартість надання гарячої води та опалення. Але як зазначає начальник житлово-комунального відділу Вишневої міської ради Олександр Волков, відома лише вартість однієї Г/кал тепла.

Для КП «Вишнівськтеплоенерго» собівартість вироблення теплової енергії більше 60% складає вартість природного газу, який постачає НАК «Нафтогаз України».

Також змінюється вартість електроенергії, що безпосередньо вплине на комунальні платежі вишнівчан. «КП «Вишнівськтеплоенерго» купує газ та електроенергію і виробляє тепло для населення, оплачує роботу працівників та власні комунальні платежі. Результатом їхньої роботи є Г/калорії тепла, які отримують містяни. Чим сильніше змінюються складові собівартості даного процесу, тим більше підприємство повинно підвищувати вартість своєї продукції. Але ані КП «Вишнівськтеплоенерго», ані міська влада не можуть впливати на тарифи. Це робота НКРЕ », – пояснює Олександр Степанович.

Ще однією суттєвою проблемою для підприємств, які надають послуги населенню, є зниження рівня оплати комунальних платежів. Звичайною практикою є те, що коли люди отримують квитанції, в яких сума до сплати вказана значно більша, ніж звичайно, вони починають менше оплачувати рахунки. Стрімке подорожчання продуктів харчування, проїзду у громадському транспорті, а тепер ще й комунальних послуг негативно впливає на фінансовий стан громадян. Але необхідно розуміти те, що несплата рахунків тягне за собою низку проблем. По-перше, комунальні служби будуть вимушені припинити надавати неоплачені послуги. Проте, найбільше проблем це викликає у самих комунальників. Адже їм необхідно вчасно сплачувати кошти НАК «Нафтогазу України», ПАТ«Київобленерго» та іншим компаніям за використані ресурси. В іншому випадку вода, електроенергія та природній газ не будуть надаватися підприємствам, а відповідно, і населенню.

Також зростає вартість послуг КП «Вишнівськводоканал», адже власних каналізаційних стоків у Вишневого немає, тому підприємство вимушене користуватися очисними спорудами Київського водоканалу. За словами в.о. начальника КП «Вишнівськводоканал» Василя Соїча, необхідно дочекатися поки НКРЕ розрахує тарифи для Києва, який надає послуги водовідведення Вишневому. «Наше водопостачання не залежить від Київського водоканалу, тому тарифи підніматимуться лише на каналізаційні стоки. Вода поки коштуватиме як і раніше, 4,77 грн, а водовідведення може підвищитися ближче до кінця року на одну гривню», – розповідає Василь Васильович.

За словами Олександра Волкова, навіть якщо вдасться не підвищувати вартість водопостачання, на водовідведення ціни все одно зростуть за рахунок Київського водоканалу.

Найближчим часом очікується зростання квартплати. Це пов’язано з тим, що підвищується вартість матеріалів, які необхідні для роботи комунальних служб, зокрема КП «УМГ». Ціна електроенергії впливає на роботу ліфтів, освітлення під’їздів та прибудинкових територій. На бензині та паливно-мастильних матеріалах працює обслуговуюча техніка – сміттєвози, машини аварійних служб, трактори та інші робочі машини. Також майже вдвічі зростає вартість надання послуг полігона, який виконує утилізацію сміття. За словами заступника начальника КП «УМГ» Сергія Великого, поки що підвищення вартості не відображається на тарифах, але цього вже потрібно чекати. Наразі готується подання тарифної сітки, яке буде розглянуте на черговій сесії Вишневої міської ради. «Наше підприємство отримує серйозні збитки, пов’язані з підвищенням тарифів. Ми не маємо права говорити про зменшення якості надання послуг, або їх кількості», – зазначає Сергій Великий.

Варто нагадати, що в Україні, зокрема у Вишневому, діє програма субсидій. Зазвичай, вона оформлюється два рази на рік – перед опалювальним сезоном та після його закінчення. Пов’язано це з різницею суми, яку сплачують громадяни у два різні періоди. У першому випадку у суму субсидії враховується опалення приміщень. Про оформлення субсидій необхідно замислюватися вже зараз. Особливо це стосується родин, у яких щомісячний прибуток середній чи нижчий. Для цього необхідно звернутися до районного відділу субсидій та надати наступні довідки:

— про склад сім’ї;

— про доходи всіх членів родини;

— загальну суму, яку необхідно сплачувати за комунальні платежі без субсидії.

Як наголошують у виконавчому комітеті Вишневої міської ради, оформлення субсидії ні до чого не зобов’язує громадян, тобто, згодом не потрібно буде виплачувати надані державою кошти. Зокрема, працівники виконкому закликають вишнівчан подавати заяви на субсидію, адже це майже єдиний варіант для сім’ї з низьким рівнем прибутку вижити у даній ситуації.

Джерело: vyshneve.org
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути