chrome firefox opera safari iexplorer

Лікування нейроонкологічних захворювань: в Україні чи за кордоном?

08 липня 2014 о 12:28

За даними Міністерства охорони здоров’я України, в 2013 році в медичні заклади України звернулося 7774 пацієнти з пухлинами головного та спинного мозку, у 5179-ти були проведені операції.

Частина хворих не довіряють вітчизняним спеціалістам та вирішують лікуватися за кордоном, у таких країнах як Ізраїль, Німеччина, США, Швейцарія, Австрія, Сінгапур та інші. Так, за статистикою, більше половини пацієнтів, що приїжджають на лікування до Ізраїлю, – жителі країн СНД. Та чи дійсно рішення на користь закордонних спеціалістів є достатньо обґрунтованим та розумним?

За статистикою, пухлини головного мозку посідають друге місце за частотою причин смертності від злоякісних новоутворень у людей віком від 35 років. При цьому незначний пік смертності припадає на вікову категорію від 6 до 9 років. Частіше пухлини головного мозку розвиваються у людей середнього та похилого віку. Найбільший ризик характерний для людей, віком старше 60 років.

Щорічно пухлину головного мозку виявляють у одній людини з 5000 осіб цієї вікової категорії. Серед симптомів недуги виділяють: головний біль, нудоту, запаморочення, психічні розлади, порушення тактильних відчуттів, судоми та проблеми із зором. Причини виникнення пухлини головного мозку до кінця не вивчені, проте виділяють декілька факторів ризику, серед яких – генетичний фактор, іонізуюче випромінювання, пов’язане з роботою в атомній промисловості, та вплив хімічних речовин.

Успіх лікування залежить насамперед від своєчасної та правильної діагностики. Якщо лікування починається на ранній стадії розвитку пухлини, виживання хворих протягом 5 років становить 60-80%. А при пізньому зверненні й неможливості оперативного лікування 5-річний термін виживання не перевищує 30-40%.

«У якій країні проходити діагностику чи лікування пухлини мозку кожен вирішує індивідуально, проте і в нашій державі можна отримати допомогу на високому рівні. Існують вітчизняні нейрохірургічні заклади, оснащені сучасним хірургічним, інструментальним та діагностичним обладнанням. Не варто також забувати, що школа нейрохірургії в Україні існує з 30-х років 20-го століття. І сьогодні чимало спеціалістів-нейрохірургів приїжджають в Україну на стажування з-за кордону для отримання нашого досвіду» — розповів Андрій Литвиненко, лікар-нейрохірург Центру нейрохірургії Клінічної лікарні «Феофанія».

Лікування будь-якого захворювання за межами Батьківщини однозначно пов’язане з суттєвим зростанням витрат, що зовсім не гарантує вищу якість медичних послуг, а, тим більш, 100%-го одужання. Так, наприклад, операція по видаленню пухлини головного мозку в Німеччині в середньому в 30 разів дорожча від аналогічної операції, проведеної в Україні (для порівняння взято вартість операції в Центрі нейрохірургії КЛ «Феофанія – авт.).

Вагомою перевагою проведення операції в Україні, тобто «вдома», є також той факт, що прооперований пацієнт перебуває під постійним наглядом лікуючого лікаря та при необхідності може в будь-який момент отримати необхідну консультацію.

«Часто лікування пухлини не обмежується лише операцією, а має бути доповнене опроміненням та хіміотерапією, які в Україні проводяться за стандартними міжнародними протоколами» — відмітив Ігор Вельма, завідувач відділення хіміотерапії Клінічної лікарні «Феофанія».

Іноземні клініки приводять високі показники виживання хворих, аргументуючи наявністю сучасного обладнання та висококваліфікованого персоналу. Однак в Україні існують нейрохірургічні лікувальні заклади, які не поступаються західним ані за оснащенням, ані за кваліфікацією спеціалістів. Їхні співробітники регулярно проходять стажування за кордоном, беруть участь у міжнародних конгресах, симпозіумах та науково-практичних конференціях з метою обміну досвідом як з вітчизняними, так і з європейськими колегами. Частина таких українських клінік регулярно приймає на лікування іноземних громадян. Приміром, у Центрі нейрохірургії Клінічної лікарні «Феофанія» лікуються не лише хворі з України, але й громадяни Білорусії, Казахстану, Таджикистану, Грузії, Румунії, Узбекистану, Азербайджану, Молдови, Росії, Польщі, Італії, Португалії, США та Сирії.

«У повсякденній практиці нашого Нейрохірургічногоцентру ми використовуємо сучасні операційні мікроскопи, ультразвуковий аспіратор, нейронавігацію, краніотом, інтраопераційні УЗД та доплерографію, нейромоніторинг, що дозволяє проводити видалення пухлин головного та спинного мозку радикально й не завдаючи травми. Окрім того, ми постійно вдосконалюємо хірургічне, інструментальне та діагностичне обладнання відповідно до вимог сучасної нейрохірургії. Як результат – якісні показники лікування наших пацієнтів переконливо кращі, ніж у багатьох закордонних клінік», — зазначив Олександр Возняк, лікар-нейрохірург, керівник Центру нейрохірургії Клінічної лікарні «Феофанія».

Інформаційна довідка

• Центр нейрохірургії входить до складу багатопрофільної лікарні, що дозволяє в повній мірі використовувати всі можливості діагностичних та лікувальних підрозділів КЛ «Феофанія».
• Ліжковий фонд – 20 ліжок (1% від загальнодержавного ліжкового фонду нейрохірургії);
• У Центрі щорічно виконується до 500 операцій, з них 350 з приводу пухлин головного та спинного мозку (7% від загальної кількості онкологічних нейрохірургічних операцій в Україні);
• Основні напрямки діяльності Центру: хірургія пухлин головного мозку та пухлин основи черепа (менінгіома, гліома, астроцитома, невринома, краніофарингіома, аденома гіпофіза та інші), трансназальні операції, операції при патології хребта та спинного мозку (грижі міжхребцевих дисків, ускладнений остеохондроз);
• Методики та оснащення: хірургічні втручання з використанням ендоскопічної техніки, нейровізуалізаційних рентгенологічних засобів; методика нейронавігації при мікронейрохірургічних оперативних втручаннях; інтраопераційнийнейромоніторинг; сучасні хірургічні мікроскопи та унікальні мікроінструменти.

Адміністрація Клінічної лікарні «Феофанія»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути